Американският телекомуникационен гигант AT&T ще пусне следващото поколение мобилен интернет 5G в редица градове в САЩ до края на 2018 г.

Вторият по големина мобилен оператор в САЩ ще бъде първата американска компания, която въвежда технологията, ако успее да изпълни заложените срокове.

Съобщението на AT&T идва след като международните стандарти за 5G бяха договорени през декември от 3GPP - органът, който разработва и управлява клетъчните стандарти.

Deutsche Telekom за първи път тества 5G антени

Най-големият телеком в Европа за първи път показа как действа 5G

Глобалното стартиране на технологията ще е през 2020 г.

"Движим се бързо, за да започнем да разгръщаме мобилен 5G тази година и да започнем да отключваме бъдещето на свързаността за потребителите и бизнеса", заяви Мелиса Арнолди, президент на технологиите и операциите на AT&T.

"С по-бързи скорости и свръх ниска латентност, 5G ще достави и подобри преживявания като виртуална реалност, бъдещи автомобили без шофьор, потапящо 4K видео и още много неща", добави тя.

Телекомуникационната компания планира и да тества технологията 5G с бизнеса.

1 милиард души ще ползват 5G мрежа до 2023 година

1 милиард души ще ползват 5G мрежа до 2023 година

Най-бързо новата технология ще навлезе в САЩ, Япония, Китай и Южна Корея

Мобилната индустрия обеща, че 5G ще донесе по-бързи скорости на интернет за стриймване на видео или изтегляне на данни.

Но тя се възприема и като технология, която може да стои зад безжични автомобили, позволявайки на превозните средства да изпращат големи количества данни от своите сензори.

AT&T не разкриха кои ще са първите райони, които ще получат 5G.