По-високо качество и по-високо покритие на високоскоростните 5G мрежи в глобален мащаб очакват експертите през 2023 г. Това обаче означава и още повече потенциални проблеми със сигурността, свързани с новите технологии.

"Има голям брой нови заплахи за сигурността, като това не се дължи на самата структура на 5G мрежите, а на това какви неща стават възможни с помощта на 5G технологиите", обяснява деканът на Колежа за инженерни и компютърни науки към Нюйоркския технологичен институт д-р Бабак Бехещи.

Технологичните гиганти наливат милиарди за киберсигурност

Технологичните гиганти наливат милиарди за киберсигурност

След среща с предидента Джо Байдън

По думите му за разлика от 4G и по-старите стандарти, 5G не предполага монолитна мрежа, а комплексна екосистема от услуги и приложения от различни производители.

Пример за това са IoT (интернет на нещата) устройствата в домовете, публичните пространства и производството. "Много слоеве на тези системи са уязвими от кибератаки. Ако не са създадени и управлявани правилно, те ще поставят 5G мрежата в риск", обяснява експертът.

Проблем с различните подобни "умни" уреди е, че често те са базирани на остарели и несигурни технологии и производителите понякога спират софтуерната поддръжка след излизането на нов модел. Така става възможно, например, домакински електроуреди с връзка към интернет да станат част от глобална бот мрежа, която поразява сайтове и критични системи.

IoT може да развърже ръцете на хакерите

IoT може да развърже ръцете на хакерите

28 милиарда евтини и трудни за обезопасяване устройства ще бъдат свързани към интернет до края на десетилетието

Големите възможности на 5G за бързи и едновременни връзки правят подобен тип устройства още по-желана цел за хакерите, тъй като се увеличава значително потенциалът на поставените под техен контрол IoT уреди.

Ще се увеличават и атаките срещу смартфони. Те вече са предпочитаният начин за използване на интернет по света - около 6,8 млрд. такива устройства ще има в глобален мащаб през 2023 г.

"При около 40 приложения във всеки телефон, не е трудно да се предскаже увеличаване на атаките през магазините за приложения. Устройствата с Android са понесли 50 пъти повече инфекции в сравнение с тези с iOS. Например, заплахите, свързани с банкови данни, са се увеличили с 80 процента за потребителите с Android", коментира д-р Бахещи.