Един милиард евро инвестиции се очаква да налее германският летищен оператор Фрапорт, след като поеме управлението на 14 регионални летища в Гърция. 

Проектът на компанията включва модернизация и развитие на инфраструктурата на летищата, пишаат гръцките електронни издания, съобщава БТА. 

През първите четири години се предвижда Фрапорт да изгради пет нови терминала в Солун, Корфу Кефалония, Кос и Митилини. Само тази инвестиция, която трябва да бъде реализирана до 2021 г., възлиза на 330 милиона евро. 

Фрапорт взима за 40 години на концесия въпросните гръцки регионални летища, като през останалите години вложените от нея инвестиции за тях ще достигнат един милиард евро, уточняват изданията.

Fraport наема 14 гръцки летища срещу 1,2 милиарда евро  

Мегасделка: Германската Fraport взема 14 гръцки летища срещу 1,2 милиарда евро  

Германският оператор ще инвестира 330 млн. евро за ремонт на съоръженията

Приватизационната сделка с германския летищен оператор бе първата, осъществена от лявото правителство в Гърция, и включва управление на 14 регионални летища. Наскоро тя бе одобрена и от Европейската комисия, която обяви, че сега остава Гърция да я финализира. 

Сделката е ключов елемент от спасителната програма на Гърция. Гръцките власти трябва да завършат прехвърлянето и предаването на летищата на Фрапорт и техния гръцки партньор Копелузос груп. 

Първоначално сделката трябваше да влезе в сила миналата година. Става дума за летищата в Актио, Кавала и Солун и по островите Корфу, Крит, Кефалония, Кос, Митилини, Миконос, Родос, Самос, Санторини, Скиатос и Закинтос.