Най-големият в света производител на твърд алкохол компанията Diageo стана на миноритарен акционер в британския производител на безалкохолни напитки Seedlip.

Инвестициите са направени чрез предприятието Distill Ventures, което Diageo създаде преди три години. По принцип Distill Ventures не разкрива обемът на вложените средства, ако самата компания, обект на инвестициите не пожелае да публикува такава информация, пише Файненшъл таймс.

Деловото издание отбелязва, че благодарение на Distill Ventures Diageo има възможност да инвестира в развиващите се марки  на фона на изменението на потребителските вкусове. Едно от тези изменения е понижаването на потреблението на алкохол в Западна Европа и Северна Америка. Според статистически данни, употребата на силен алкохол във Великобритания през периода 2002 – 2012 година е спаднала с 26 процента.

Затова, подчертава директорът по глобални иновации на Diageo, Хелен Мишелс, ние виждаме възможностите на безалкохолните напитки и ще продължаваме да развиваме това направление.

Припомняме, Diageo е най-големият в света производител на слини алкохолни напитки. Компанията е създадена през 1997 година по пътя на сливането на Guinness и GrandMet. Тя произвежда популярните марки алкохол Johnnie Walker, Smirnoff, Baileys, Capitan Morgan, J&B.