Бутилка или кен - това е един от най-големите спорове в света на бирата. Пенливата течност в стъкло е класика, но металната опаковка запазва вкуса по-добре, по-удобна е за съхранение и е по-лесна за рециклиране. Ако сте любители на бирите от портфолиото на "Карлсберг България", вече има и още един фактор при вземането на решение - техните кенчета вече ще се произвеждат изцяло у нас.

Това стана възможно след инвестиция за 23 млн. лева в нова производствена линия в завода на компанията в Благоевград.

Carlsberg инвестира 23 милиона лева в пивоварната си в Благоевград

Датски производител на бира инвестира 23 милиона лева в пивоварната си в Благоевград

В нея ще бъде изградена поточна линия за производство на бира в кен опаковки

Контекст: Carlsberg придоби "Шуменско пиво" през 2002 г. В момента компанията произвежда и/или бутилира "Шуменско", "Пиринско", Tuborg и други от своите брандове в два големи завода у нас - в Благоевград и Шумен.

Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 милиона лева приходи за бюджета

Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 милиона лева приходи за бюджета

Пивоварната промишленост продължава да осигурява работна заетост за близо 25 000 души

Общо в "Карлсберг България" работят 500 души. Тя е част от група, която е сред най-големите производители на бира в света.

Детайли: Новата производствена линия за кен опаковки е изградена за година и половина в сграда с площ от 3800 квадратни метра. Съоръжението е с производителност от 40 000 кена на час, като може да се поставят различни видове вторични опаковки, посочват от компанията.

До момента Carlsberg се възползваха от другите си заводи в региона и част от продукцията идваше от тях. От "Карлсберг България" обаче обясниха за Money.bg, че новата линия "ще покрива изцяло производствените си нужди на бира в кен опаковки, като те вече ще се произвеждат на място в Благоевград, вместо да се внасят от съседните страни".

На осмо място сме в ЕС по консумация на бира, но по производство сме малко по-назад

На осмо място сме в ЕС по консумация на бира, но по производство сме малко по-назад

Пазарът на бира в България генерира близо 530 милиона лева добавена стойност

Още през първата година се планира откриването на нови работни места.

Снимка 622517

Източник: Карлсберг България

В прав текст: "Това е едно от истински значимите събития, защото глобална компания като Вашата не само е избрала страната ни за бизнеса си, но и продължава да расте тук с нова инвестиция в размер на повече от 23 милиона лева. Фактът, че сте позиционирали производството в България, показва оценката на фирмата за възможностите на развитие на дейността Ви у нас", заяви при откриването на производствената линия икономическият министър Ирина Щонова.

В кои държави по света се консумира най-много бира

В кои държави по света се консумира най-много бира

Консумацията на бира е популярна почти по целия свят, но количеството варира значително в зависимост от местоположението

От друга страна: От компанията подчертават, че новата кен линия в Благоевград ще е единствената им за България - не се планира подобна инвестиция в Шумен. Това обаче не значи, че заводът североизточния град е загубил значението си: "Там се работи по изграждането на нова пречиствателна станция за отпадъчни води, която ще позволи 100% преработване на водата от производството на бира и още по-екологична и устойчива дейност". Подобно съоръжение вече функционира в Благоевград.

"Карлсберг България" произвежда "Пиринско" и "Шуменско" и в двете си пивоварни - в Благоевград и в Шумен. И двете марки са сред водещите и най-предпочитани бири на българския пазар", отбелязват от компанията.