Хората пият бира от хиляди години. Пивото все още е една от най-популярните напитки в света и изглежда все още не ни е писнало от нея. Последните налични данни показват, че потреблението на бира е надхвърлило 177 милиона килолитра по света през 2020 г.

Консумацията на бира е популярна почти по целия свят, но количеството варира значително в зависимост от местоположението. И така, кои страни пият най-много бира?

Тази графика използва данни от Kirin Holdings, за да сравни световното потребление на бира по държави. Kirin е японска компания, която следи консумацията на бира по света от 1975 г.

voronoi chart showing which countries drink the most beer

Кои държави пият най-много бира?

Що се отнася до общата консумация на бира, Китай е на първо място.

През 2020 г. потреблението в страната достигна 36 милиона килолитра - това е достатъчно бира, за напълването на над от 14 000 басейна с олимпийски размери. Страната отговаря за една пета от общото потребление на бира в света. Археологическите доказателства също така показват, че Китай има история на производството на бира, която датира от хиляди години.

Ето поглед към 25-те най-големи държави за консумация на бира и техния глобален пазарен дял:

Снимка 583967

Източник: Visual Capitalist

Китай е най-населената страна в света, където около 18% от световното население. Разбира се, голямото население не означава непременно висока консумация на бира. Индия - страната на второ място по население в глобален мащаб, се нарежда на 23-то място в списъка за консумация на бира и само 1%.

САЩ са на второ място в списъка с консумация на повече от 24 милиона килолитра бира в цялата страна през 2020 г. Американците не просто пият много бира - те произвеждат огромни количества бира.САЩ са вторият по големина производител на бира в света (след Китай разбира се).

Нещата изглеждат малко по-различно, когато погледнем консумацията на бира на глава от населението, а не общата консумация на бира. Чехия е на първо място по консумация на бира на глава от населението. През 2020 г. средният чех е изпил над 180 литра бира.

Чешката република е добре известна с евтината бира. Някои туристически сайтове дори твърдят, че в някои части на страната бирата може да бъде по-евтина от бутилираната вода.

chart showing beer consumption per capita by country in 2022

visualcapitalist.com

Докато нивата на потребление варират по света, бирата е неразделна част от културите на много страни. Всъщност напитката е толкова популярна, че има свой собствен ден. Международният ден на бирата се отбелязва всеки първи петък на август в над 200 града по света. Наздраве!