"Софийска вода", част от групата на френската Veolia, планира инвестиции в столичната ВиК мрежа в размер на 46,3 милиона лева през 2019 година, заяви изпълнителният директор Васил Тренев. Общите вложения за периода 2017 - 2021 г. са 209 милиона лева, от които 194 милиона лева в регулирани дейности, одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Към края на май т.г. са реализирани около 40% от инвестициите.

От предвидените за 2019 г. вложения 23,9 милиона лева са в подобряване на услугите за доставка на вода, 15,9 милиона лева в отвеждане на отпадъчни води и 6,5 милиона лева в пречистването им, допълни още той.

Сред по-значимите проекти са рехабилитацията на 40 км мрежа за водоснабдяване - процес, който е завършен наполовина към момента. До края на юни се очаква и приключването на рехабилитацията на втория водоснабдителен ринг в София, което включва подмяната на 2,1 км водопровод и изграждането на консумативен водопровод на стойност 4,3 милиона лева.

Завършено е изграждането и включването в система на резервоара под Симеоново - проект, който е започнат през 1957 г., но изоставен. Той ще осигури стабилно водоснабдяване на кварталите "Младост" и "Студентски град".

Сред основните цели на дружеството е намаляването на загубите на вода, посочи още Тренев. Спрямо края на 2016 г. течовете са намалени с 12%. До края на инвестиционния период се очаква загубите на вода да намалеят до 38,72 процента, като през 2002 г. те са били близо 70%.

Изпълнителният директор съобщи още, че съвместно с УАСГ е започнато проучване за реалното потребление на вода на населението. Първият за България подобен проект трябва да приключи до 2020 г.