В събота вечерта цялата електропреносна мрежа в Пакистан се срина, което едновременно остави 200 млн. души без ток, предаде Reuters.

Това е почти безпрецедентен срив, като подобен по мащаб се наблюдаваше за последен път през 2015 г., припомнят от Zero Hedge.

"Внезапният срив на преносната мрежа беше причинен от внезапен спад на честотата в системата за пренос на електроенергия", написа министърът на енергетиката на страната Омар Аюб Хан в Twitter, като призова гражданите на страната да запазят спокойствие.

Според първоначалния доклад за случилото се, причината за срива е проблем в ТЕЦ "Гуду", който се намира в южната провинция на страната Синд, изтъкват от CNN. Това е довело до спирането и на останалите производствени мощности, се смята в документа.

Не е изненадващо, че спирането на тока, което продължи няколко часа, доведе до сериозни проблеми в различни сегменти във веригата на доставка. Много хора се насочиха към бензиностанциите, за да купят горива за генератори за ток, което доведе до огромни опашки.