Германски програмист, който е спечелил €2 млн. от bitcoin, е дарил половината на Зелената партия — едно от най-големите политически дарения в историята на страната, пише AP. Надеждите му са, че тя ще спечели тазгодишните избори ... и ще забрани криптовалутата.

"Спечелих много от bitcoin балона. Чаках най-добрата възможност, за да даря по-голяма сума", казва 39-годишният Мориц Шмит.

През 2011 г. той купува bitcoin за около две хиляди евро и държи криптовалутата въпреки последвалия след това срив с почти 90%. През следващите години той продава позицията си на малки части и в крайна сметка печели €2 млн.

Bitcoin харчи 66 пъти повече ток спрямо 2015 г.

Bitcoin харчи 66 пъти повече ток спрямо 2015 г.

Предстоят регулации, предупреждава Citigroup

През 2017 г. обаче Шмит научава за енергийното потребление на bitcoin мрежата. Зелената партия в Германия пък поддържа позиция за ограничаване на емисиите парникови газове в опит за забавяне на климатичните промени. Самата партия не споменава отпечатъка на bitcoin в програмата си, но иска криптовалутите и портфейлите да са още по-лесно проследими, което ще ги направи и по-малко привлекателни.

"Не смятам, че регулациите могат да постигнат нещо, освен ако не сринат цените до нива, които ще направят bitcoin безинетересен като актив и неизползваем като световна валута", казва той. И допълва: "Вярвам, че bitcoin трябва да бъде забранен".

Втора криптоборса в Турция изнендващо спря работа и остави инвеститорите без достъп

Втора криптоборса в Турция изнендващо спря работа и остави инвеститорите без достъп

Задържани са четирима