Управителят на Банк ъф Ингланд (Bank of England) Марк Карни обяви, че ще продължи с една година мандата си "отвъд периода, предвиден по чл. 50 за излизане на Великобритания от ЕС, за да "подпомогне преминаването към нови взаимоотношения на страната с ЕС.

Филип Хамънд отговори в писмо, че се радва, че Карни ще остане начело на Централната банка на Обединеното кралство в критичен за британската икономика период, когато се договарят условията за излизане от Евросъюза.

51-годишният канадец Карни оглави Английската банка /Банката на Англия или Английска банка е централната банка на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия/.

По-рано той предупреди, че по лични причини няма да изкара целия си мандат, а само пет от общо 8-те години, като си запази правото сам да избере дали да не остане до 2021 г. Брекзит обаче промени ситуацията и съответно неговите планове.

Той пое върху себе си гнева на евроскептиците, след като предупреди по време на кампанията преди референдума на 23 юни за негативните последствия за британската икономика от едно излизане на страната от ЕС.