Синдикати и работодатели от сектора на металургията и машиностроенето в Германия постигнаха споразумение за заплатите и работните часове. 

Споразумението между синдиката IG Metall и работодателската организация Suedwestmetall предвижда увеличаване на заплатите с 4,3 на сто от април и други плащания за период от 27 месеца, съобщи синдикален представител след 13-часови преговори. 

Сделката първоначално обхваща само работниците в провинция Баден-Вюртемберг, дом на концерни като Daimler и Bosh, но се очаква да бъде приета и на национално равнище, съобщи БТА. 

Работодатели и синдикати са се договорили и за възможността работниците да преминават на 28-часова работна седмица за период от две години. Това означава, че при 8 часов работен ден, работната седмица ще е 3 дни и половина. 

От IG Metall са настоявали възнагражденията на 3,9-те му милиона членове да бъдат вдигнати с 6 на сто, за да достигне до тях ефекта от силното икономическо възстановяване на Германия и най-ниската безработица от обединението на страната през 1990 година.