В края на ноември отново ще отбележим деня, който дава началото на предколедното пазаруване и който познаваме с големите отстъпки и атрактивните оферти от търговци към купувачи. От години в последния петък на ноември бизнесите бележат рекорди в оборота и броя на продажбите си, като все по-често такива се осъществяват онлайн. От една страна, това дава повече възможност за бизнесите, а от друга - изисква по-специална подготовка и техническо обезпечение.

Проблеми, които трябва да решите

Онлайн търговците, които искат да се възползват максимално от потенциала на Черния петък за своя бизнес, трябва да имат отговор на следните често срещани казуси при електронните магазини:

  • Бавен или недостъпен уебсайт, което е равносилно на пропуснати ползи и разочаровани клиенти. Често причината за нестабилната работа на сайтовете е пропуск в планирането на хостинг инфраструктурата и недостатъчните гъвкави ресурси за нормална работа на онлайн магазина при пик в трафика към него.
  • Защита и сигурност, като тук става въпрос, както за данните на вашите клиенти, така и за подсигуряването на онлайн магазина ви срещу злонамерени действия срещу него. Именно в периода около Черния петък, атаките към онлайн бизнесите и техните потребители зачестяват.
  • Липса на технически ресурс и оборудване, които да подсигурят правилното управление и поддръжка на онлайн магазина ви. Тук става въпрос за целия хардуер и системи, които трябва да поддържате, както и наличието на експерти, които да се грижат за нормалната им работа 24 часа в денонощието, както и незабавна реакция в случай на необходимост.

Защо онлайн магазините, разчитащи на облачни услуги с поддръжка, печелят най-много?

Съществуват няколко популярни вида решения за хостинг на уеб сайтове и онлайн магазини, като всяко има своите предимства според мащаба и дейността на бизнеса:

  • Съхранение на собствен сървър и локация: поостарял, но все още разпространен вариант, при който бизнесите се ангажират напълно с поддръжка и управление на хардуера и системите зад даден онлайн бизнес.
  • Споделен хостинг: популярно бюджетно решение, при което жертвате гъвкавите ресурси за сметка на минималния разход, който се изисква да направите. Подходящо е за малки бизнеси, които не предвиждат сериозен ръст или рязко покачване на трафика към онлайн магазина.
  • Публичен облак (Public Cloud): много по-гъвкаво и скалируемо решение, подходящо за онлайн бизнеси, които често минават през пик и спад в търсенето, както е при онлайн магазините. При този вид услуги обаче съществуват рискове за бизнеса, свързани с настройките и управлението на услугата, защитата и сигурността, както и прекалено високите непредвидени разходи, натрупани поради невнимание или липса на опит с подобна услуга.
  • Облак с поддръжка (Managed Cloud): най-съвременното и работещо решение за по-големи онлайн магазини, които искат да използват потенциала на cloud решенията и същевременно да поверят управлението им на експерти, за да си осигурят подходяща конфигурация, максимална сигурност и оптимален бюджет. Този тип услуги са най-препоръчваните за растящи и големи бизнеси, които търсят гъвкавост и възможност винаги да са достъпни за своите клиенти, независимо от натоварването и броя на активните потребители в уеб сайта. Доказано, в дългосрочен план тези предимства са ключови за онлайн бизнесите и им позволяват многократно да възвърнат инвестицията си в поддръжка, оптимизация и защита на своите магазини.

Експертите съветват:

"Ако минималният бюджет за поддръжка на онлайн магазина ви е водещ приоритет в стратегията ви, ориентирайте се към споделения хостинг, който ще ви осигури конкретни постоянни параметри, но и ограничени ресурси за сайта ви. Ако обаче целите да се възползвате максимално от потенциала на Черния петък и предпразничния период за своя онлайн бизнес, съветвам ви да се насочите към managed cloud услуга, при която използвате сървърни ресурси според конкретните нужди на бизнеса си във всеки един момент. Също така, разчитате на 24/7 наблюдение и поддръжка от страна на технически екип, което ще ви гарантира спокойствие и възможност за максимална възвръщаемост на инвестицията. Опитът ни показва, че онлайн магазини, които остават по-консервативни и залагат на традиционни хостинг решения отпреди 10-15 години, често отбелязват сериозни пропуснати ползи именно в периода на интензивни продажбени кампании и засилен интерес от страна на потребителите." - коментира Александър Минчев, Изпълнителен Директор, Abilix Soft.

Александър Минчев

Александър Минчев

Специално за аудиторията на money.bg, Абиликс софт, предоставя безплатен анализ на скоростта и консултация за онлайн бизнеси с промо код MONEY23, валиден до края на 2023 г.