Някога Airbus A380 е надеждата на европейския гигант в авиацията да конкурира емблематичния 747 на Boeing. През 1988 година компанията започва работа по проекта за най-големия пътнически самолет досега. След години на разработване и тестове Airbus получава необходимите разрешителни за модела през 2006 година, а година по-късно идва и първата поръчка от Singapore Airlines.

През годините гигантът се произвеждаше в завода на европейската компания в Тулуза, който е разположен на площ от близо 150 000 квадратни метра. Моделът е с дължина от близо 73 метра, а размахът на крилете му доближава 80 метра. На борда на A380 има място за максимално 868 души и може да се каже, че той изглежда наистина внушително.

Но историята на този гигант в небето е към своя край. След редица пропаднали поръчки през 2019 година от европейския лидер обявиха, че спират производството на самолета. А съвсем скоро предстои и последната доставка на A380. Тя е за Emirates и ще бъде извършена през ноември.

Машина за $446 милиона: Най-големият и скъп пътнически самолет в света

Машина за $446 милиона: Най-големият и скъп пътнически самолет в света

И неговият спорен успех

Авиопревозвачът е най-големият купувач на A380, като близо половината от поръчките за модела са направени от него. Днес Emirates има във флота си 115 броя от него, а с последната поръчка техният брой ще стане 118. Авиокомпанията планира да лети с A380 още 20 години, преди да пенсионира самолетите.

Последната доставка на емблематичния модел идва 16 години след първия му полет в небето. Тогава Airbus заложи на това, че в следващите години авиокомпаниите ще се нуждаят от много големи самолети. Те обаче не оправдаха очакванията на европейския доставчик. Досега от модела са доставени общо 248 бройки, което е под една четвърт от прогнозираните 1200 бройки при представянето на модела.

Официално програмата A380 на Airbus приключва през тази година, а производството на модела спира, като първите бройки от него вече не летят. Въпреки това можем да сме сигурни, че поне още 2 десетилетия ще виждаме най-големия пътнически самолет в небето. Поне под бранда на Emirates.

Краят на една ера: Airbus спира производството на A380

Краят на една ера: Airbus спира производството на най-големия пътнически самолет

След като и последният клиент се отказа от него