Когато говорим за култура на бакшишите, обикновено си представяме Америка. Там даването на бакшиш в заведение, на доставчик, в хотел или къде ли не е признак не просто на добро възпитание, а е нещо задължително.  Напоследък обаче именно в САЩ бакшишът става гореща и разделяща тема за мнозина, съобщава CNBC.

И докато американците се питат дали има останали места, където не се очаква да оставят бакшиши задължително, хора от много други страни наблюдават отстрани с объркване. Обединеното кралство е сред тях - там даването на бакшиши е много по-рядко и често дори не зависи от клиентите.

"Повечето заведения добавят такса обслужване автоматично", разказва пред CNBC Лаура Уиндзор - основател на Академия за етикет в ъв Великобритания.

"Не сте длъжни обаче да плащате допълнителната такса, ако услугата е била по-малко задоволителна и можете да поискате таксата да бъде премахната от сметката, ако сте наистина недоволни от дадена услуга", добавя тя.

Ако бакшишът не е добавен, клиентите от Острова обикновено оставят допълнителни 10 до 20% от общата сметка, но само и единствено ако са доволни. Със сигурност това не е норма и много хора никога не го правят.

"Когато става въпрос за портиери в хотели, гардеробни, таксиметрови шофьори и фризьори, ако сте доволни от обслужването им, можете да дадете няколко паунда, въпреки че там съвсем не е задължително", коментира Уиндзор.

Изследване: Не чакайте бакшиш от поколението Z и милениълите

Изследване: Не чакайте бакшиш от поколението Z и милениълите

Те обаче дават по-големи суми... когато дават

Шофьорите на таксита също често получават бакшиш, обикновено чрез закръгляне на сумата с няколко паунда отгоре.

Но има някои обстоятелства, при които британците никога не биха дали бакшиш, а американците винаги биха го направили.

"Ние никога не бихме дали бакшиш в кафене, кръчма или бар", обобщава експертът по етикет.

Нарастващият натиск за бакшиши в САЩ

Даването на бакшиши процъфтява мсе повече отвъд океана. Бакшишите там станаха по-високи през последните няколко десетилетия и много по-често срещани. Според доклад, публикуван от Bankrate по-рано тази година, близо една трета от американците казват, че културата на бакшиши вече е "извън контрол".

Това е сериозен обрат от миналото, казва Марк Менцер, който е професор по човешки ресурси и организационно поведение.

Ресто или бакшиш? Какво правят в различните страни

Ресто или бакшиш? Какво правят в различните страни

В Япония може да ви догонят, за да върнат оставени на масата монети

"В първите десетилетия на САЩ даването на бакшиши се смяташе за антидемократично, а пък работодателите бяха подозрителни към това, чудейки се дали даването на бакшиши не е начин да подкупят работниците си.

Това се промени през 20-те години на миналия век, когато забраната на алкохола разби маржовете на печалба, които преди бяха огромни.

"Собствениците на ресторанти започнаха да приветстват обичая за вземане на бакшиши, защото това облекчаваше част от финансовия натиск на собствениците", обяснява професорът.

Днес в Америка е обичай да бъдете попитани какъв бакшиш ще оставите и това става непрестанно ипнавсякъде - лично или от екрана, когато правите плащания чрез таблети и пост терминали, от кафенета през барове, до доставки на храна и споделени пътувания.

Натискът за бакшиши се е увеличил благодарение на автоматичните подкани за бакшиши, които вече са дори в приложенията.

"Бонус, а не право"

Във Великобритания картината е съвсем различна.

"Даването на бакшиши не се очаква от никого във Великобритания така, както  в САЩ". Бакшишът се счита за бонус, а не за право", подчертава Лаура Уиндздор.

Една от основните причини за тази разликата е, че работниците в сферата на услугите получават различно заплащане в Обединеното кралство.

Тези, които могат да получат повече бакшиши за дадена професия в чужбина, като обслужващ персонал, обикновено имат по-висока заплата във Великобритания. Тоест, те са по-малко зависими от бакшиши за допълване на доходите си.

Културните различия също играят роля. Като общо правило британците не обичат да парадират с пари и изобщо да говорят за пари. В САЩ е точно обратното.

Светът е разделен на две. Едната част е по-скоро като Великобритания, а другата като САЩ.

В България, например, неписаното правило за бакшиш обикновено е 10%, но със сигурност не е норма. Много често сметката просто се закръгля нагоре. В последно време обаче модерни стават и големите бакшиши, показващи наличие на повече пари и щедрост от страна на клиента.

Как ирландските пъбове създадоха един от най-успешните бизнес модели в света

Как ирландските пъбове създадоха един от най-успешните бизнес модели в света

Най-големият износ на Ирландия е нейната "култура на пиене"