В различните страни по света се е формирала различна култура за допълнително възнаграждение при обслужване в ресторант, хотел, такси, фризьорски салон.

Сервитьорът в САЩ може да се възмути открито, ако сте му дали малка сума над сметката. В същото време в Япония ще ви догонят на улицата за оставени на масата монети, които да ви върнат като забравени.

Смята се, че традицията да се оставят "чайни" се е появила в Британия през в XVI век. Тогава у англичаните се зародила традицията за пиенето на чай и гостите са оставяли пари на слугите в къщата на домакина за обслужването, пише ВВС.

Традицията и практиката на т.нар. у нас бакшиш - допълнителна сума, дадена на ръка над сметката за услугата значително се различава на Запад и на Изток. В редица страни 10% над сметката за благодарност при добро обслужване е уместна средна норма, в други е недостатъчна. А в някои части на света бакшишът се смята за оскърбление.

Снимка 351378

Източник: iStock

САЩ

В САЩ е разпространена шегата, че само попълването на данъчната декларация притеснява човека повече от оставянето на подходящия бакшиш. Допълнителна сума за обслужването е прието да се дава винаги, но размерът и зависи от конкретния щат и най-вече от типа услуга - ресторант, хотел, такси куриер, фризьор, както и от степента на удовлетвореност от обслужването. Затова средният размер на бакшишите варира от 10 до 20 на сто над сметката.

Допълнителното плащане за обслужване се е появило в САЩ през 19-ти век, когато богатите американци започнали да посещават Европа, където тази практика е била вече развита. Отначало обичаят не се харесвал на повечето хора, които го разглеждали като недемократичен и създаващ, работници "които просят милостиня".

Макар този дебат да се води и досега, практиката на бакшишите се вкоренила дълбоко у заетите в област на услугите. През 2007 г. икономистът Офер Азар пресметнал, че само в ресторантьорския бизнес са получени допълнителни плащания за 47 млрд. долара. Тези пари се смятат за важна и значителна част от заработваното възнаграждение в редица сектори.

Франция

През 1955 г. във Франция е приет закон, според който допълнителното възнаграждение за обслужване се включва в сметката. Тази практика се пренася и в други стари от Европа и целия свят. Целта е била да се увеличат заплатите на сервитьорите и те да станат по-малко зависими от настроението на клиентите.

В ресторантите и кафенетата т.нар. "льо пурбуар", както го наричат французите, в размер 10 до 15 процента е нещо обичайно, като парите се оставят на масата заедно със сметката.

В хотелите даването на "пари за ръка" на обслужващия персонал не е задължително. а ако се возите в такси, 10% над сметката са достатъчни, ако сте доволни от услугата.

Но независимо от традициите, сочат изследвания, младите французи не са склонни да дават бакшиши. През 2014 година 15% от французите са заявили, че никога не оставят бакшиши.

Снимка 268451

Източник: iStock

Италия, Испания, Португалия

В Италия бакшишът, или т. нар. "коперто" е вкючен в сметката и представлява един вид такса за покривката на масата, хляба и водата, които ви носят. В зависимост от нивото на заведението това допълнително плащане над сметката варира от 2 до 10 евро на човек. В ресторантите за бързо хранене има специални чинийки за тази цел, където доволните от услугата оставят монети. Закръглянето на сметката в таксито също е обичайна практика.

В Испания и Португалия и Испания. на масата в ресторантите се оставят банкноти или едри монети, равняващи се на между 10 и 15 процента от сметката. Оставяне на монети от два и пет цента се счита за изключително невъзпитано.

Великобритания и Ирландия

В британските ресторанти бакшишът е в размер на 10 до 15 процента от сметката, в Ирландия - максимум десет на сто. Ако в сметката е вписан и "сървис чардж", бакшишът може да бъде и по-малък. В пъбовете и баровете не се дава бакшиш. Ако някой клиент иска да отдаде дължимото на бармана, го черпи с едно питие. За пиколото в хотела обаче туристите трябва да отделят един паунд, а в такситата сметката се закръгля.

Снимка 337096

Източник: Facebook / Switzerland Nature

Швейцария

В Швейцария е прието да се закръгля сметката, за да се остави някакво допълнително възнаграждение за обслужването в ресторанта, хотела или при фризьора.

Страната е с едни от най-високите доходи в света - сервитьорите получават по около 4 хиляди долара на месец и в това отношение не са така зависими от бакшишите като американските си колеги.

Снимка 252397

Източник: iStock

Русия

В бившия Съветски съюз официално бакшишите са били крайно нежелателни - смятали ги за буржоазна отживелица и начин да се унижава работническата класа. Въпреки това тази практика е съществувала винаги и в големи размери по отношение на продавачи, сервитьори, таксисти в хотели и на всякъде където се е чувствал дефицит на стои и услуги.

Сега в Русия се смята за възпитано да се оставя по 10% над сметката за сервитьора, ако сте доволни от обслужването.

Както през 2016 г. изясни сайта Superjob, 39% от руснаците редовно дават бакшиши в баровете и кафенетата и само 12 на сто в такситата. Около 15% са заявили, че никога не оставят бакшиши.

Снимка 209435

Източник: БГНЕС

Китай

Както и повечето азиатски страни, в Китай културата на допълнителните пари за обслужване не се е развила. Десетилетия даже бакшишите са се смятали за корупция и са били забранени. И досега в страната да се отблагодаряват допълнително с пари за обслужване не е прието.

В ресторантите, които посещават местните хора, сервитьорите не получават бакшиши. Изключение правят заведенията или хотелите за чуждестранни туристи, където бакшиши се дават само на носачите на багажа.

Освен това в Китай може да се оставят пари и на екскурзоводите и шофьорите на туристическите автобуси.

Снимка 346190

Източник: iStock

Япония

Сложната система на етиката в Япония обхваща и даването на допълнителни пари за обслужване. Това е приемливо само в особени случаи като сватби и погребения. В редица други случаи даването на бакшиши може да накара техния получател да се почувства унизен.

Философията на японския манталитет предвижда от само себе си доброто обслужване да е на първо място. Даже на събития, където очакват допълнителни възнаграждения по протокол те се дават в специални пликове в знака на благодарност и уважение.

Работещите в хотели и други сфери на услугите се обучават вежливо да отказват бакшишите.

Снимка 209406

Източник: Pixabay.com

Индия

В много ресторанти в Индия бакшишите се включват в сметката, затова може да не оставят специално такива пари. По етикет е прието допълнителните суми за обслужване да са от порядъка на 15 - 290 на сто.

Нерядко в страната може да видят ресторанти, където на табели се съобщава, че в заведението не трябва да се дават бакшиши.

През 2015 г. проучвано е установило, че индийците са едни от най-щедрите нации в Азия, заедно с Бангладеш и Тайланд, по отношение допълнителното плащане за обслужване.

Сингапур

Бакшишите са твърде противоречив тема в Сингапур, макар неголеми суми в знак на благодарност в хотели и ресторанти да не са забранени.

Но на сайта на правителството, директно се посочва, че "бакшишите не са образът на живота" в островната държава.

Снимка 322126

Източник: архив ЕПА

Египет

Да се дават бакшиши в тази страна е повсеместна практика. По-състоятелните египтяни дават такива допълнителни суми почти на всички заети в сферата а услугите - от сервитьорите до куриерите и снабдителите.

Иран

По иранския етикет (таруф) от възпитание и уважения към клиента е прието отначало да се отказва бакшиша. Не е прието да се дават допълнителни пари в такси или в кафене, но те се вземат с благодарности. Ако сте турист с гид, осолено за повече от един ден, е проява на вежливост накрая да му оставите бакшиш.

Снимка 351381

Източник: iStock

Аржентина

Да се даде допълнително нещо за добрата харни и обслужването няма да ви донесе неприятности. Макар, според Закона за труда от 2004 година, в ресторантите и хотелите бакшишите са забранени.

Въпреки това се смята, че тези допълнителни плащания формират до 40 на сто от доходите на сервитьорите в Аржентина.