Британските работници се готвят за най-голямото повишаване на заплатите през последното десетилетие, след като влезе в сила по-висока минимална работна заплата, показва проучване на Английската централна банка (АЦБ).

През миналата седмица институцията заяви, че лихвите ще трябва да се повишат по-скоро и с повече от очакваното, за да контролират по-високата от заложената инфлация.

Растежът на заплатите във Великобритания е немощен след финансовата криза. Но с най-ниската безработица от 1975 г. и с тенденцията все повече европейци да пристигат в страната, за да изпреварят Brexit, централната банка смята, че заплащането започва да се повишава.

Заплатите във Великобритания се повишават въпреки Brexit

Заплатите във Великобритания се повишават въпреки Brexit

2018 г. започва положително за работещите на Острова

Фирмите смятат да предложат увеличение от средно 3.1% - най-високото от 2008 г. - в сравнение с 2.6% през миналата година, показва годишното проучване на банката.

Най-много ще се вдигне заплащането в потребителските услуги, където множеството служители получават сума около минималната работна заплата.

Минималната заплата във Великобритания за хората над 25-годишна възраст ще нарасне с 4.4% през април до 7.83 паунда на час, а заплащането на някои по-млади работници ще се увеличи с над 5%.

Доходите на британците ще спадат почти 5 години без прекъсване

Доходите на британците ще спадат почти 5 години без прекъсване

Заплатите няма да се върнат на предкризисните нива чак до 2025 г.

Високоплатените служители е по-малко вероятно да се възползват от това, тъй като предприятията се опитват да ограничат основното увеличение на заплатите на ръководството до 1-2%, за да намалят общите заплати, твърдят от АЦБ.

Бизнесът отчита натиска върху разходите от по-високите задължителни пенсионни вноски, повишената инфлация, липсата на чуждестранни работници и трудностите при набирането и задържането на персонал.

"Очакванията, че Английската централна банка ще повиши лихвените проценти през май, вероятно ще бъдат подхранвани от техните регионални агенти, които отчитат увеличение в средното заплащане по трудовите договори", казва икономистът Хауърд Арчър от Ernst & Young Item Club.

Храните поскъпват двойно по-бързо от ръста на заплатите във Великобритания

Храните поскъпват двойно по-бързо от ръста на заплатите във Великобритания

Коледната трапеза ще излезе доста по-скъпа за британците тази година

Британската инфлация достигна най-високото си ниво в последните 5 години в края на 2017 г., заради обезценяването на паунда след гласуването за Brexit, което увеличи цената на вноса. Дори ако този ефект отслабне, централната банка очаква инфлацията да спадне бавно, докато вътрешният натиск се повиши.

Повечето икономисти очакват от АЦБ да повиши лихвите с четвърт процентен пункт до 0.75% през май, а финансовите пазари виждат около 50% шанс за по-нататъшно покачване преди края на 2018 г.

Прогнозата на банката от миналата седмица предвижда, че годишният ръст на заплатите ще достигне 3% до края на 2018 г., от 2.5% през ноември до 2017 г.

Английската централна банка вдига лихвите по-рано от очакваното

Английската централна банка вдига лихвите по-рано от очакваното

Лондон готви затягане на паричната политика, за да предпази икономиката от прегряване