Великобритания е напът да запише най-лошия спад в стандарта на живот на гражданите си откакто подобни данни започнаха да се записват преди 60 години, пише Bloomberg.

В анализ на последния бюджет на правителството и съоветстващия доклад на Службата за фискална отговорност, Resolution Foundation заявиха, че до 2022 г. икономиката на Острова ще бъде с 42 милиарда паунда по-малка, отколкото гласеше правителствената прогноза през март.

От него става ясно, че заплатите във Великобритания няма да се върнат на предкризисните нива от 2007 г. поне до 2025 г., ако бъде пресметната и инфлацията. Средногодишното възнаграждение през 2022 г. ще бъде с 1 030 паунда по-ниско от прогнозираното през март, а между 2015 и 2020 г. реалните приходи ще намаляват 19 поредни тримесечия.

"Изправен пред тежкия спад в икономиката, министърът вижда този бюджет като политически успех", казва Торстен Бел, директор на фондацията, "но това едва ли ще успокои британските семейства относно мрачните прогнози за стандарта им на живот".

Групата изчисли още, че ръстът на продуктивността през 2017 г. ще бъде едва 0.1%, като така това се превръща в най-лошото десетилетие от 1812 г. насам, когато Наполеон нападна Русия.

"Няма как заплатите да растат, освен ако не се повиши и продуктивността, а начинът да постигнем това е да инвестираме и окуражаваме най-продуктивната част от икономиката ни: секторът услуги, който е конкурентен на световно ниво, както и високотехнологичните бизнеси", допълва той.

Великобритания вече не е петата най-голяма икономика в света

Великобритания вече не е петата най-голяма икономика в света

А скоро ще изпадне и още по-надолу