Традиционните методи на плащане като дебитни и кредитни карти престават да бъдат норма и ставаме свидетели на растеж на алтернативни методи на плащане, като eCash и дигитални портфейли, които могат да се използват от всички и навсякъде. Това коментират от международната платформа за разплащания Paysafe, през чиито системи минават транзакции за над 100 милиарда долара годишно.

Потребителите ще изискват по-голям избор, надеждност и сигурност, категорични са от компанията. Според нейния анализ през 2024 г. ще видим не толкова революция, колкото продължаваща еволюция на най-мащабните тенденции от 2023 г.

Не е Sci-Fi: Как AI и виртуалната реалност променят плащанията

Не е Sci-Fi: Как AI и виртуалната реалност променят плащанията

Навлизането им е с огромен потенциал за бизнеса, убедени са от Paysafe

Така, например, т.нар вградени плащания - превръщането им в част от платформата, използвана от клиента с цел по-добро потребителско изживяване, се очаква да са сред основните приоритети на финтех компаниите: "Те не само ще продължат да създават нови решения за дигиталните портфейли, но и ще настояват за по-високо ниво на интегриране на платежни услуги в традиционните платформи за нефинансови услуги".

Paysafe възлагат сериозни надежди и на децентрализираните финанси, като обаче подчертават, че компаниите ще е нужно да се справят и с новите регулаторни изисквания.

Именно нарастващите предизвикателства по линия на сигурността и регулациите, както и все по-достъпните програмни интерфейси ще спомогнат и за две други важни финтех тенденции - т.нар отворено банкиране (обмяна на финансова информация през API) и засилена колаборация между различни играчи на пазара.

Ръст с над 60% на плащанията с електронни пари в България

Ръст с над 60% на плащанията с електронни пари в България

Това показва справката на БНБ

Всички те се очаква да използват и все повече и повече решения с изкуствен интелект. Тук става дума за създаване на код, съдържание или общуващи с потребителите чат ботове, но и далеч не само това: "Изкуственият интелект може да помогне за рационализиране на платежния поток или бързо да установи най-достъпната или полезна опция за плащане за конкретен потребител и да му я предостави".

През 2024 г. финтех компаниите ще трябва да гледат стратегически по теми като ESG и квантовите изчисления - те дават нови възможности, но и поставят нови предизвикателства пред бизнеса.