Създалото се положението е много нестандартно, затова най-добре е проектобюджетът да се оттегли. Тази теза разви в ефира на БНР проф. Христина Вучева, бивш министър на финансите. 

Бюджетът е финансовата основа на управленска програма. Законодателят е предвидил какво да се прави с разходите, когато няма одобрен бюджет за следващата година. Можеше законопроектът да се оттегли и да се плаща в рамките на утвърдения Бюджет 2016. Правилният принцип е бюджетът да отговаря на някаква управленска програма, посочва експертът.

"Сега какво ще разискват тези хора, които се оттеглят, които казват, че не желаят, че не могат, признават, че хората не ги искат. Те се оттеглят, но казват "Да, ама ще ви направим бюджет". Някак автоматично се предрешава. Всички се правят, че искат да послушат народа" каза проф. Вучева.

В този бюджет има някои странни записи, отчете проф. Вучева:

"След като единодушно сме провъзгласили за приоритет образованието, няма никакво оправдание, че даваме най-много пари за кораби и самолети. Парите за отбрана са толкова много, колкото не са били отдавна, а точно 2017-2018 година са много важни, за да решим някои от много важните за нашето съществуване проблеми - демография и образование."

Запитана за разнопосочните претенции, които валят към проектобюджета за 2017, бившият финансов министър коментира:

"Тъй като им предстоят избори, заради желанието им да се харесат, те ще изгубят и онзи здрав разум, който досега някак беше проявяван, когато се обсъжда такъв основен, важен проект. Това личи от изявленията на представители на различни партии."

Според Вучева ГЕРБ се нагърбва с нереалистични амбиции, защото едновременно се обещават действия в посока Велико народно събрание, изпълнение на референдума и приемане на бюджета за догодина.