Заслужава си Европейският съюз да се постарае и да постигне споразумение с Обединеното кралство за напускането на общността. В противен случай съюзът рискува да понесе големи загуби в краткосрочен и дългосрочен план.

Според общоприетото становище Великобритания, а не ЕС, трябва да получи по-силен удар. Но има 8 причини, които доказват обратното, твърдят експерти, пише vestifinance.ru.

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Предпочитаната от Тереза Мей сделка ще струва £615 милиона на седмица

Причина 1: Корпоративните данъци

Обединеното кралство може да понижи и вероятно ще има по-ниски ставки на корпоративния данък. Това ще помогне за намаляване на щетите, които ще понесат британските корпорации при липса на сделка. Не трябва да забравяме, че по-голямата част от ЕС се оплаква от "несправедливата" структура на корпоративния данък в Ирландия.

Причина 2: Колебания на валутата

Падащата валута е добра за износителите и лоша за вносителите. В очакване на Brexit британският паунд се понижава.

Причина 3: Търговски баланс

Ако сделка не бъде сключена, влизат в сила тарифите на Световната търговска организация, освен ако ЕС не предложи да сключи търговско споразумение. В съответствие с правилата на СТО ЕС може да направи това в продължение на 10 години. ЕС би трябвало да се съгласи, но като се има предвид, че враждебните настроения се засилват, той няма да го направи.

На фона на повишаващите се тарифи износителите ще страдат много повече от вносителите. Германия има огромен търговски излишък с Великобритания. Ангела Меркел е много притеснена за германския износ. Добавете към това вероятността Тръмп да въведе тарифи за европейските автомобили. ЕС ще бъде "разпънат", ако в Германия настъпи сериозна рецесия. Общонстта ще получи двоен удар - от Brexit и от Тръмп.

Падащата валута ще намали част от щетите от митата за британските износители, изостряйки проблемите на ЕС.

Какви ще са последствията за Ирландия, ако няма сделка за Brexit?

Какви ще са последствията за Ирландия, ако няма сделка за Brexit?

Ирландското правителство заяви ясно, че Брекзит без сделка ще причини значителни щети на страната

Причина 4: Права за риболов

Съгласно Brexit Обединеното кралство ще ограничи всички права на ЕС за риболов. Основните загуби ще понесат рибарите от Евросъюза.

Причина 5: Договори за търговия

Великобритания ще може да сключва свои търговски сделки с държавите и да определя митническите тарифи по своя преценка.

Причина 6: Правила и разпоредби

Обединеното кралство ще се освободи от безсмислените правила и разпоредби на ЕС, които се прилагат за всички сектори и сфери, особено за селското стопанство.

Причина 7: Плащането за Brexit

Някои не са съгласни, но Великобритания може да спре да плаща за Brexit. Борис Джонсън заплаши, че ще направи това. Обединеното кралство вече няма да внася в хазната на ЕС, дори ако плати сметката за развода. ЕС е предвидил в бюджета си плащания от Великобритания. Когато Лондон спре да плаща, ЕС ще трябва да увеличи данъците, за да компенсира разликата.

Причина 8: Дългосрочни ефекти

ЕС и Обединеното кралство ще страдат при липса на споразумение, но в дългосрочен план Обединеното кралство ще има повече предимства от напускането на общността.