След като Брекзит бъде факт в края на месеца, Европейският съюз ще предложи на Обединеното кралство по-лоши условия по предстоящото двустранно търговско споразумение, отколкото сключените от ЕС сделки с Канада или Япония. Това пише във вторник британският вестник The Daily Telegraph.

Европейската комисия призова страните от ЕС да не разрешават на индустриалните регулаторни органи на Обединеното кралство да удостоверяват, че произвежданите в страната стоки отговарят на стандартите на съюза. Ако Лондон възнамерява да постигне споразумение само за основна търговска сделка, общността може да не предложи споразумението за взаимно признаване, което той е подписал с други свои основни търговски партньори, посочва изданието, цитирано от БНР.

Щетите от Brexit за Великобритания вече достигнаха £130 милиарда

Щетите от Brexit за Великобритания вече достигнаха £130 милиарда

А през тази година ще набъбнат с още £70 милиарда

Така наречените споразумения за взаимно признаване (MRA) се предоставят на други ключови търговски партньори в ЕС, за да се улесни безпрепятственото движение на стоки в ключови сектори, но подобни условия биха могли да бъдат отказани от Обединеното кралство, ако Лондон желае да постигне само базова търговска сделка със съюза.

По-рано тази седмица ирландският външен министър Саймън Коуни каза пред репортери, че Европейският съюз ще постигне споразумение за търговия след Брекзит с Обединеното кралство, само ако Лондон приеме "еквивалентност" относно начина, по който стоките се произвеждат в блока и Великобритания.

"Няма как Европейският съюз да подпише някога търговска сделка, която позволява безмитен, безквотен и безпрепятствен достъп до стоки от Обединеното кралство, влизащи в ЕС, ако няма равни условия по отношение на това как те са произведени, защото това би било нелоялна конкуренция", посочи Коуни в кулоарите на среща на външните министри на ЕС в Брюксел, която се проведе в понеделник.

Кои са рисковете пред икономиката на Великобритания, нямащи общо с Брекзит?

Кои са рисковете пред икономиката на Великобритания, нямащи общо с Брекзит?

Напускането на Европейския съюз не е единственият потенциален проблем пред местното население

По-рано пък говорителят на премиера Борис Джонсън заяви, че Великобритания иска търговско споразумение с ЕС подобно на това между блока и Канада, което ще включва "еквивалентност с ЕС", но също така ще позволи на Обединеното кралство да вземе решение за собствените си търговски закони след Брекзит.