След като нов австралийски законопроект предложи да принуди Facebook да плаща за споделянето на съдържание от местните медии, което доведе до блокиране на цялото новинарско съдържание от социалната мрежа, сега същото предложение се зароди и в Канада, предаде Zero Hedge. Но тя не е сама.

Законопроектът трябва да бъде публикуван от северноамериканската държава в рамките на следващите няколко месеца, но тя се обърна към други, за да вземат координирани действия по отношение на технологичната компания, стана ясно от изказване на канадския министър на наследството Стивън Гилбо, който е натоварен с реформата, която ще обхване и гиганти като Apple.

До момента той се е свързал със свои колеги в Германия, Финландия и Франция и още 12 държави, планиращи да се включат в алианса. "Австралия може би формира малък дял от общата публика във Facebook и същото може да се каже за Канада", написа Джаз Шоу от hotair.com. "Но ако те започнат да губят голям дял от европейските страни, Марк Зукърбърг ще е принуден да премисли стратегията си. В някои момент каруцата ще стане твърде тежка за магарето."

Реформите, срещу които може да се изправи Facebook, не се ограничават единствено до платеното съдържание. Компанията може да има и антитръстови главоблъсканици в не твърде далечното бъдеще, което със сигурност ще застраши доходността ѝ.

"Ще е много по-полезно Facebook, Twitter и останалите да спрат да цензурират мнения, с които не са съгласни, но това много трудно ще бъде вкарано като законодателство", пише Шоу. "Освен това се съмнявам, че Конгресът ще е заинтересуван от такива действия, поне докато се управлява от Демократическата партия."

Тепърва обаче ще стане ясно какво ще се случи с Facebook в бъдеще, но по всичко личи, че Зукърбърг едва ли ще може да избягва масата за преговори с лесна ръка.