Стъпка към енергийна независимост и невиждан от 15 години икономически растеж или политическо заиграване с проект, който повече от десетилетие не съумява да разгърне своя потенциал? Все още не е ясно какво имаме пред себе си, след като депутатът и бивш енергиен министър в първия кабинет на ГЕРБ Делян Добрев обяви през уикенда, че OMV и TotalEnergies очакват огромни газови добиви от българската акватория на Черно море.

Търсенето на синьо горива в блок "Хан Аспарух" не е от вчера, но някои особености на ситуацията изискват сдържан ентусиазъм.

В българското находище "Хан Аспарух" може да има 100 млрд. куб. м. газ

В българското находище "Хан Аспарух" може да има 100 млрд. куб. м. газ

От компанията OMV, която прави проучването, потвърдиха потенциала на залежите в Черно море

Контекст: През 2012 г. именно Добрев подписа с австрийската OMV, френската Total и испанската Repsol договор за проучване. През 2016 г. Total съобщиха за открит нефт, но така и не бяха потвърдени количества, които да оправдаят инвестирането в находището. През 2020 г. Repsol се отказаха от търсенето в българските води на Черно море.

В другите два български блока - "Хан Кубрат" и "Терес", вече няма търсене на нефт и газ, след като Shell не намери в първия и се отказа, а за втория така и не се намериха желаещи.

Три компании готови да налеят 1.5 млрд. евро в газовото находище "Хан Аспарух"

Три компании готови да налеят 1.5 млрд. евро в газовото находище "Хан Аспарух"

Ако открият търговски залежи, от това ще спечелят "нашите деца", смята българският президент Росен Плевнелиев

Междувременно, обаче, съседките ни Румъния и Турция намериха в своите черноморски акватории залежи от природен газ, които вече се разработват.

Детайли: В събота (8 юли) Делян Добрев сподели в социалните мрежи слайд от презентация, която представители на TotalEnergies и OMV са направили пред депутатите от енергийната комисия. В нея се вижда, че според компанията сондаците "Винех" и "Крум" имат общ потенциал от 13 млрд. куб. метра годишно за над 10-годишен период при експлоатация от 2030 г. и 7 млрд. куб. метра годишно за още 6 години до средата на века.

Repsol продава дела си в "Хан Аспарух"

Repsol продава дела си в "Хан Аспарух"

OMV и Total влагат още €3,3 млн. в проучвателни дейности

В презентацията ясно се посочва, че през 2025 г. оценъчен сондаж трябва да потвърди този потенциал.

Още нещо: В публикацията си Делян Добрев прави някои изчисления на база предварителния потенциал на находището. Според него добивът би бил 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната, а стойността му - близо 9 млрд. лева с ефект върху икономиката от ръст на БВП с 5%, което по думите му не се е случвало от 15 години.

Само концесионната такса според сметките на бившия министър би била 2,7 млрд. лева на година.

Добрев призовава България да се включи в консорциума, разработващ находището, като това по думите му би удвоило печалбата за страната. Затова и той ще търси подкрепа в парламента.

От друга страна: Откриването на нефт или газ в нашата част от Черно море след толкова години без съществен резултат със сигурност има потенциала да бъде много добра новина, но презентацията на TotalEnergies ясно показва, че едва след оценъчния сондаж ще имаме поводи за радост. Евентуално.

Румъния вече изгражда газопровод с дължина 300 км, който ще пренася природния газ, открит в Черно море

Румъния вече изгражда газопровод с дължина 300 км, който ще пренася природния газ, открит в Черно море

Той ще струва около 500 млн. евро

Факт е, че от двете международни енергийни компании няма никакво официално потвърждение на думите на Делян Добрев. Става дума за борсово търгувани дружества, така че новината със сигурност има ефект върху акциите им.

Има и нещо друго. С оглед войната в Украйна и рисковете за сигурността в Черно море вероятно голям газов проект - особено такъв, удрящ пряко по интересите на "Газпром" в региона, ще трябва да се реализира с повишено внимание и в рамките на доста тесен кръг от партньори, желаещи да поемат риска.

500 милиарда долара: Толкова струва природният газ, открит в Черно море

500 милиарда долара: Толкова струва природният газ, открит в Черно море

Производствената цена на черноморския природен газ ще бъде по-изгодна от вноса на синьото гориво

Това се признава и от TotalEnergies. "Тъй като прокарването на дълбоководен проучвателен сондаж в Черно море е рисковано и скъпо, активно търсим трети партньор за проекта, за да споделим разходите и рисковете", заяви през февруари директорът на "ТоталЕнерджис ЕП България" Лю Стънф.

Явно предложението на Делян Добрев е именно България да стане този трети партньор.