Операторът на румънската система за транспортиране на природен газ Transgaz подписа с турска строителна компания заповедта за започване на работите по изграждането на газопровода Тузла-Подишор, проект на стойност 500 милиона евро, насочен към пренос на природен газ от офшорните периметри на Черно море до коридора България-Румъния-Унгария-Австрия (BRUA).

Заповедта идва три месеца след като Transgaz подписа (на 16 март) договора за резервиране на капацитет с OMV Petrom и Romgaz за входно-изходната точка на Тузла, където природният газ от Черно море (Neptune Deep) ще влезе в националната газотранспортна система.

"Свидетели сме на историческо събитие", каза изпълнителният директор на Transgaz Йон Стериан на церемонията по подписването с турския изпълнител, съобщи Romania Insider.

Компанията Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi от Турция ще построи 300-километровия тръбопровод за около 500 млн. евро.

Проектът "Тръбопровод за пренос на природен газ Черно море - Подисор" е включен в 10-годишния план за развитие на националната газотранспортна система, в списъка на проектите на ЕС от общ интерес и е представен за финансиране чрез Фонда за модернизация, като е получил финансиране от 85 милиона евро. Плановете са конкурентният финансов микс да покрие недостига на финансиране.

Турция скоро може да започне добив на нефт от Черно море

Турция скоро може да започне добив на нефт от Черно море

След като откри огромни залежи на природен газ

Припомняме, че офшорният проект Neptun Deep, разработен от OMV Petrom и Romgaz, се изкачи в списъка с приоритети на основния акционер OMV. Това обяви наскоро ръководителят на австрийския енергиен гигант Алфред Щерн, цитиран от Profit.ro.

Той обясни, че част от стратегията на компанията, която се фокусира върху химията и нефтохимията, е повлияна от последните развития на енергийния пазар.

"Наистина настоящата криза ни накара да се замислим и направихме някои промени и корекции. Проектът Neptun Deep в Черно море вече е много важен за нас. Нещо повече, той се премести още по-високо в нашия списък с приоритети", подчерта Щерн.

OMV Petrom иска да размрази проекта Neptune Deep за €2 милиарда в Румъния

OMV Petrom иска да размрази проекта Neptune Deep за €2 милиарда в Румъния

Всичко зависи от промяна на Закона за офшорки в страната

Neptun Deep се движеше нагоре и надолу в списъка с приоритети на OMV през последните години, тъй като австрийската компания очакваше по-добри финансови и търговски условия.

Румънските власти от своя страна трябваше да отложат срока на концесионния договор за обявяването на проекта за търговски. Въпреки това, OMV Petrom в сега поема ангажимента това да се случи още до края на годината. Що се отнася до окончателното инвестиционно решение, вероятно то ще е факт в средата на 2023 година.

OMV Petrom отчете 374% ръст на печалбата

OMV Petrom отчете 374% ръст на печалбата

Най-голямата петролна и газова група в Румъния записа 4,646 милиарда леи консолидирана нетна печалба през първата половина на 2022 г.