Предварителният размер на щетите, понесени от икономиката на Крим и Русия от запушването на водата по Севернокримския канал, се оценява на 1,5 трлн. рубли, съобщава Риа Новости. Водната криза в анексирания полуостров и без това поглъща милиарди рубли от данъкоплатците.

Заради водната блокада на Крим ще бъде подаден съдебен иск срещу Украйна. Той трябва да бъде внесен в рускии съд през първата половина на 2021 г.

"1 трилион и 476 млрд. рубли са щетите, нанесени на икономиката, на социалната инфраструктура и на гражданите на Крим от действията на украинската държава", заяви пред журналисти първият заместник-председател на парламента на Крим, Ефрим Фикс.

Той отбеляза, че това е предварителна сума на щетите, като окончателните цифри ще бъдат обявени в хода на работата на специалната комисия, която разследва водната криза.

Украйна затвори Севернокримския канал преди 7 години. Така прекъсна източника на почти 90% от прясната вода в региона и върна Крим обратно във времената преди 60-те години на миналия век, когато полуострова страдаше от суха степ.

Като се добавят суровата суша и нетърпимо горещите температури през миналата година, плюс години на недостатъчно инвестиране в тръбопроводна мрежа и сондажи, земеделските полета в момента изчезват. В столицата Симферопол и на други меса има режим на водата.