И третият опит на управляващата партия да ограничи размера на плащанията в брой удари на камък. На заседание на Комисията по бюджет и финанси снощи депутатите, без дебат, отхвърлиха предложението на Министерство на финансите.

Гласуването не е окончателно, а крайната дума има пленарната зала, но решенията във водещата комисия обикновено се повтарят и на второ четене от останалите народни представители.

Така таванът за плащанията в брой ще остане 10 хил. лв., както е в момента. Ведомството на Владислав Горанов предлагаше да бъде въведено ограничение на 5 000 лева.

Трети опит: Всички покупки над 5000 лева ще бъдат само по банков път

Трети опит: Всички покупки над 5000 лева ще бъдат само по банков път

Парламентът прие промените на първо четене

Това е трети опит за сваляне на тавана. Последният беше през лятото, когато от кабинета предложиха през следващата година сумата да бъде намалена до 3000 лева, а през 2019 година да бъде свалена до 1000 лева. Измененията бяха отхвърлени от парламента.

През 2015 година, по време на втория мандат на кабинета на премиера Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов внесе предложение за ограничаване на плащанията в брой до 5000 лева, като тогавашното ниво беше 15 000 лева. Депутатите обаче гласувата той да бъде намален до сегашните 10 000 лева.

В мотивите си към последния проект за законодателните промени от кабинета посочват, че промяната цели намаляване на сивата икономика и е в съответствие с наложилата се практика в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро.