Русия планира да въведе нови сериозни санкции за технологичните фирми, които не отговарят на законодателството в страната. Това твърдят запознати, според които Кремъл се готви за нова борба с глобалните гиганти в индустрията, като Facebook и Google, съобщава Reuters.

През последните пет години страната прие по-строги закони, свързани с регулациите в интернет, като принуди онлайн търсачките да трият някои от резултатите, а приложенията за изпращане на съобщения да споделят данни за потребителите си с регулаторите в страната.

Плановете за въвеждане на по-тежки глоби са част от документ, изготвен от администрацията на президента Владимир Путин. Според него дружествата, които не спазват заложените в законодателството правила, ще трябва да платят санкция в размер на 1% от годишните си приходи в Русия.

Според изчисленията на платформата SPARK компания като Google, например има приходи от 45,2 милиона рубли или 687 милиона долара в Русия. 1% от тази сума не е би било сериозен удар за подобен технологичен гигант.

Уловката е в това, че според готвения документ въпросната санкция може да бъде наложена не еднократно, а няколко пъти след установяване на нарушенията. Това означава, че на технологичните компании може да се наложи да платят няколко десетки милиони под формата на глоба.