Русия ще разгледа възможността за постепенно излизане от споразумението за съкращаване на петролния добив ОПЕК+ към края на 2018 година.

Това ще стане след като се възстанови баланса на световния петролен баланс, което се очаква да се случи през 3-тто и 4-тото тримесечие на тази година, заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в интервю за Bloomberg TV.

"Когато крайната цел - балансиране на пазара, бъде постигната, ние ще започнем да разглеждаме възможността за постепенно излизане от тази сделка (ОПЕК+, бел. ред.), посочва министърът.

По неговите думи, всички участници в споразумението се придържат към договореностите за постигане на баланс между търсенето и предлагането на петролния пазар.

"Само след това могат да бъдат разгледани и предприети по нататъшни действия в това отношение", подчертава Новак.

Министърът отбелязва, че постигането на тази цел може да се осъществи "започвайки от третото и четвъртото тримесечие на 2018 година".

През миналата седмица министърът на петрола на Иран, Бижан Намдар Зангане предположи, че Русия може предсрочно да излезе от споразумението за съкращаване на петролния добив, тъй като е "малко заинтересована да остане в него до края на годината", припомня vestifinance.ru.

Страните от ОПЕК и производители извън картела, включително Русия, се договориха през ноември м.г. да продължат действието на споразумението за съкращаване на добива до края на 2018 година. Участниците в пакта се стремят по този начин да намалят предлагането и глобалните запаси от суровината до средния за последните пет години обем и по този начин да увеличат и задържат петролните цени.

По данни на Международната агенция по енергетика добивът на ОПЕК през февруари се е намалил до 32,1 млн. барела на денонощие, основна за сметка на Венецуела и Обединените Арабски Емирства.

Степента на изпълнение на договореностите от пакта ОПЕК+ през същия месец достига 147% - най-висок резултат за реализацията на споразумението от неговото начало.

Експертите на МАЕ предполагат, че през оставащата част на годината обемът на производството в ОПЕК няма да се промени. Агенцията съобщи за очаквано неголямо увеличение на запасите от петрол в страните от ОИСР през първото тримесечие с тенденция за последващото намаление.