През последната седмица цената на американския лек петрол се понижи леко - от 38,8 долара за барел до 38 долара за барел. Въпреки това фракингът в страната, който от години изпитва финансови затруднения, се изстреля.

Броят на шистовите хоризонтални кладенци е нараснал с 10 до 188, с което всички хоризонтални кладенци се изстрелват до 254, което е под пика от 314 при последния спад на цените на петрола. Броят на заетите в шистовия отрасъл за целия минал месец нарасна със 780 души. И за това има добра причина.

При хоризонталните газови кладенци обаче се наблюдава понижение от 1 и техният брой вече е 66. Те успяха да се задържат без корекции в продължение на две седмици. Понастоящем добивът на подотрасъла е спаднал с 35% спрямо октомври миналата година.

Как ще се отразят изборите в САЩ върху България

Как ще се отразят изборите в САЩ върху България

Ефектите от тях ще са косвени, но ако Белият дом падне в ръцете на Джо Байдън, те могат да бъдат много тежки за икономиката ни

Тя се състои във факта, че кандидатът за президент от Демократическата партия Джо Байдън първоначално обеща да забрани фракинга изобщо, а след това оповести, че наложи ембарго върху новите разрешителни за добив на шистов петрол и газ. Затова отрасълът е решил да се възползва от оставащото до края на януари време, за да увеличи добива си - което може буквално да се окаже "като за последно".

"Дори и ако не бъдат имплементирани веднага, смятаме, че политиките на Джо Байдън в крайна сметка ще доведат до спиране на отрасъла върху федерални земи, тъй като неговата администрация трябва да задоволи очакванията на избиратели, настояващи за по-строги екологични правила", каза ръководителят на шистовите проучвания към Rystad Energy Артьом Абрамов.

Експерт: Джо Байдън ще срине златодобивната промишленост

Експерт: Джо Байдън ще срине златодобивната промишленост

Независимо кой спечели изборите обаче, цената на благородния метал ще нарасне

Поради тази причина много от операторите избързват с процесите за кандидатстване за лицензи. Има и друг фактор, от който те зависят - влошаването на кредитния рейтинг на представителите на цялата индустрия.

Избирането на Джо Байдън ще афектира не само производителите на шистов петрол и газ в САЩ, но и пазарите глобално. Ако добивът в страната бъде забранен, производителите от петролния картел ОПЕК ще имат един фактор по-малко, за който да се притесняват. Именно наличието на шистов петрол и газ е причината през последните години цената на черното злато да не успяваше да се върне от стойностите от 140 долара за барел, на които ставахме свидетели през десетилетието преди Голямата рецесия.