Властите във Великобритания се правят, че не забелязват мръсните руски пари, излагайки на опасност националната сигурност. Лондон е използван за скриване на "корумпираните активи" на президента Владимир Путин и неговите съюзници, а бизнесът в страната върви обичайно, въпреки отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Всичко това подкопава усилията на Великобритания да се противопостави на целия спектър от офанзивни мерки на президента Путин, твърди в доклад Комисията по външни работи към долната камара на британския парламент, цитирана от BBC.

"Летаргичният отговор на Обединеното кралство се приема като доказателство, че не смеем да ги спрем... Лондонските пазари улесняват усилията на Кремъл", заяви пред Sunday Times председателят на комисията Том Тъджендат.

Британските власти разследват руските олигарси

Великобритания започна война срещу руските олигарси

Активите на богаташите могат да бъдат конфискувани, ако са придобити по престъпен начин

Министърът на сигурността и икономическата престъпност Бен Уолъс каза, че не е призован да даде показания на комисията. "Страхувам се, че такъв пропуск отслабва основата на доклада", заяви той.

Уолъс бе категоричен, че Обединеното кралство е "решено да изгони мръсните пари и перачите им".

"Ще използваме всички правомощия, които имаме, включително новите правомощия в Закона за финансовото управление, за да притиснем онези, които застрашават сигурността ни", увери министърът.

Богатите руски олигарси, които могат да изгубят Лондон като свой дом

Богатите руски олигарси, които могат да изгубят Лондон като свой дом

Те имат сериозни инвестиции във футбола, индустрията, хотелиерството, технологиите

Лондон вече провежда разследване срещу богатите руснаци на Острова, които трябва да докажат произхода да парите си, или рискуват активите им да бъдат конфискувани.

Властите бавят подновяването на визата на Роман Абрамович, който от години развива сериозен бизнес във Великобритания (включително притежавайки футболния клуб "Челси"). Смята се, че причината за по-сериозната проверка са близките му връзки с Кремъл.

Според Тъджендат министрите трябва да разследват "пропуските" в режима на санкциите, който позволява на руското правителство и граждани, свързани с президента Путин, да продължат да набират средства в града.

Колко пари държат руснаците в британски офшорки?

Колко пари държат руснаците в британски офшорки?

Сумата е 5 пъти по-голяма от вложеното в самата Великобритания

Докладът, озаглавен "Златото на Москва: Руската корупция в Обединеното кралство", посочва, че руският газов гигант "Газпром" е можел да търгува с облигации в Лондон "дни след опита за убийство" на Скрипал и дъщеря му.

"Мащабът на щетите, които тези "мръсни пари" могат да нанесат на британските външнополитически интереси, кара да изглеждат малки ползите от руските сделки в града", обясни Тъджендат.

"Обединеното кралство трябва да е ясно, че корупцията, произтичаща от Кремъл, вече не е добре дошла на нашите пазари и ще действаме", предупреди той.

Разнообразни цели

"Не мисля, че можем да твърдим, че повечето руски пари, които са паркирани в Лондон, се използват, за да обслужват интересите на руската външна политика", каза Андрей Кортунов, генерален директор на Съвета за международни отношения на Русия - мозъчен ръст, финансиран от руската държава.

"Има много различни хора, техните магазини са разнообразни и някои от тях са много силни противници на руското ръководство", отбелязва той.

Докладът на комисията настоява правителството да предприеме действия като:

- Допълнителни санкции срещу "лица, свързани с Кремъл"

- Затваряне на вратичките в съществуващия режим на санкции

- Ускоряване на плановете за разкриване на прозрачна корпоративна собственост