Великобритания ще подкрепи допълнително и безвъзмездно най-силно засегнатия от пандемията бизнес с 1 милиард британски лири, съобщават местните медии. Новият вариант на коронавируса "Омикрон" удря силно сектора на услугите в страната, както и много други бизнеси.

Финансовият министър Риши Сунак заяви, че е уверен, че мерките ще помогнат на стотици хиляди предприятия. Но и добави, че ще "отговори пропорционално и подходящо", ако правителството наложи допълнителни ограничения за забавянето на Omicron. Засега хотелите в Англия не подлежат на нови законови ограничения, въпреки скока на случаите на Covid-19 от 60% през последната седмица, което доведе броят на заразените до около 90 000 на ден. Баровете и ресторантите в Шотландия обаче вече са ограничени до посетители, седящи само на маса, а 27 и публичните празненства за Нова година са отменени.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че няма достатъчно доказателства, които да оправдаят нови тежки ограничения в Англия преди Коледа, но ситуацията остава изключително трудна и може да се наложи правителството да действа след празниците.

"Не можем да изключим допълнителни мерки след Коледа. Продължаваме да наблюдаваме Omicron много внимателно и ако ситуацията се влоши, ще бъдем готови да предприемем действия, ако е необходимо", коментира британският премиер.

Съгласно новата финансова подкрепа фирмите за хотелиерство и развлечения във Великобритания ще отговарят на условията за безвъзмездни средства в размер до £6,000 за всяко от техните помещения, което представлява почти £700 милиона от новия пакет.

"Безвъзмездните средства бяха еквивалентни на тези, предоставени на хотелиерския бизнес, когато той беше напълно затворен тази година", заявиха от финансовото министерство. Но за разлика от преди, този път няма да има допълнителна държавна помощ за работниците, които губят работата си или имат съкратено работно време.

Фондът за подкрепа на културни организации ще бъде увеличен с £30 милиона, докато £100 милиона ще отидат прш английските местни власти за мерки в подкрепа на бизнеса. £150 милиона се отпускат за правителствата на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. В допълнение към отпусканите 1 милиард британски лири, финансовото министерство обяви, че ще покрие разходите за задължителни заплащания по болест за отсъствия, свързани с Covid-19 до две седмици на служител - за всички малки и средни компании в страната.