Европейският съюз кове първите правила, които ще важат за целия блок, които трябва да осигурят, че чуждестранните инвестиции няма да засегнат националната сигурност на държавите-членки. Те идват на фона на китайските придобивания, които създават неспокойство в политическите среди, пише Bloomberg.

Преговарящите, представляващи правителствата на ЕС и Европейския парламент може да постигнат съгласие по първата чернова на 20 ноември, казва Франк Пруст, френският представител.

И двете страни са се споразумели по 95 процента от текстовете, а целта на срещата в Брюксел е да изчисти различията по оставащите пет процента.

Милиардните инвестиции в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа

Милиардните инвестиции в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа

Как Пекин ще донесе растеж на балканската икономика?

Сред западния свят растат притесненията относно рисковете за националната сигурност, свързани с чуждестранните инвестиции, и особено тези, идващи от комунистически Китай.

Миналата година президентът Доналд Тръмп блокира сделка за покупката на Lattice Semiconductor Corp. от китайски инвеститор заради притеснения за националната сигурност. По-късно Германия също предприе ходове да предпази своите технологии след искане на китайската Midea Group Co. да придобие производителя на роботи Kuka AG.

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Лидерите на Стария континент се опасяват от целите на Поднебесната империя

Берлин за първи път спря китайската сделка по-рано тази година, блокирайки продажбата на производителя Leifeld Metal Spinning AG.

"Всички останали световни сили вече имат свои системи за наблюдение на инвестициите. Само Европа не", казва Пруст.

Предложеният от ЕК механизъм включва събиране на данни, обмяна на информация и натиск от други страни. Брюксел посочва, че той ще намали чуждестранните заплахи върху "критична инфраструктура", включително в енергетиката, транспорта, комуникациите, данните, космическата и финансова индустрии, както и за "критични технологии" като полупроводници, роботизация и изкуствен интелект.

Берлин блокира първа китайска сделка

Берлин блокира първа китайска сделка

Германия е притеснена

Правителствата от ЕС ще могат да изискват информация и да дават коментари за конкретни инвестиции. Комисията също ще може да иска повече данни и дава своето мнение.

Към момента спорният момент е поправка, предложена от самия Пруст, който настоява за допълнителен механизъм, който да бъде активиран, когато една трета от правителствата са изразили притеснение.

Уверенията са обаче, че до края на декември сделка ще има.