Община Пловдив няма да приеме собствеността на 20.63% от "Международен панаир Пловдив" АД. Това решиха на днешната сесия общинските съветници, съобщи БНР. 

Припомняме, на 27 юли правителството реши да прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на дружеството. На община Пловдив се "паднаха" 11 607 385 акции (20,63 на сто от капитала), а на община Варна - 16 314 400 акции (29 на сто).

Собственик на мажоритарния пакет акции е Георги Гергов, председател на БСП-Пловдив. 

Общинските съветници трябваше да гласуват предложението на заместник-кмета Розалин Петков общината да се съгласи да приеме въпросните акции.

Но Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" обяви, че по този начин публично-частното партньорство се използва, за да се отнеме имущество от града. И предложи да не се дава съгласие за придобиване на акциите на панаира, да не се подписва такъв договор, а Министерският съвет да преразгледа решението си за безвъзмездното прехвърляне на акции на Пловдив към Варна. Според нея могат да се инициират законови промени, с които да се въведе блокираща квота.

Към предложението на Каназирева се присъедини и Божидар Здравков от Реформаторския блок с допълнението, че трябва да се предприемат действия за възстановяване на държавния контрол върху панаира. 

Новото предложение бе подкрепено с 40 гласа „за“ от всички политически групи, а съветниците от БСП не участваха в гласуването. 

Община Пловдив би била съгласна да приеме дял, ако имаме решение на Министерския съвет за прехвърлянето на 49% от акциите на панаира, заяви пред журналисти кметът Иван Тотев. По думите му, Общината няма логическо обяснение на това по какъв начин и защо е нужно община Варна да получава проценти от Пловдивския панаир.