След като настъпи коронавируса, много агенции за недвижими имоти у нас отчeтоха засилване на тенденции за търсенето на къщи извън големите градове. Това е резултат от промяната на психологическата нагласа на хората в големия град и в опит да търсят бягство от тълпата. Това е добра възможност замрелият от години пазар на селски имоти да се съживи и обезлюдените села също да се оживят.

"Селските имоти бяха първите, които привлякоха вниманието на търсещите второ жилище и сделките с тях се увеличават, казва Полина Стойкова от имотната агенция "Bulgarian Properties" пред вестник "24 часа".

Според нея най-желани са централните части на България на юг от Стара планина, както и селата около Велико Търново и всички села в близост до голям областен град, до които пътят с кола е до половин час. По думите й тези, които са купили такъв имот тази година, са доволни, защото се оказа, че са направили правилен избор. Населените места в централна част на страната се оформят като притегателна зона, тъй като са с по-ниски цени от тези около София, но в същото време лесно достъпни с кола.

"Търси се нещо бързо и удобно - 20-30 км от работата. Цените на имоти се повишиха с повече от 30 % в близките села до София, под 120 000 лв. няма нищо читаво. Не паднаха цените на апартаментите, хората избягват да продават", казва Петър Сотиров, управител на агенция за недвижими имоти, цитиран от "Стандарт".

Цени

Цените на селските къщи варират в широки граници в зависимост от състоянието на имота и от района. Започват от няколко хиляди евро до над 100 хиляди.

Най-продавани са къщи, които са ремонтирани или нови, готови за обитаване.Селата в централната част имат и друго предимство - удобството да може да се пътува из цялата страна. "Купувачите са млади семейства и хора, които имат възможност да работят от дистанция. Има и хора пред пенсия, които искат да живеят по-спокойно, след като се пенсионират", каза Стойкова.

Според изследване на Асоциацията на българските села сделките за покупка на селски къщи тази година са двойно повече от средното за минали години.

Обект на имотни сделки, най-вече стават къщи е в село отдалечено най-много на 25-30 км. от най-близката община. Къщата е на един или два етажа до 120 квадрата и с двор между 0,7 и 1 декар. Много често се получава така, че средствата за пригаждане на постройката към съвременните изисквания са повече от покупната цена.

Втори дом край морето

Покупките на втори дом край морето също нарастват. Най-голям интерес от страна има към завършени и по-големи жилища и къщи в близост до морските градове. През 2019 г. клиентите оглеждаха къщи на разстояние до 5-10 км от морските градове, а през 2020 г. периметърът се увеличи до 20 км. според брокери на имоти, пише "Труд".

През лятото българите са компенсирали намаленото търсене на имоти от чужденци. Част от купувачите търсят втори дом за семейството си на морето. Други са българи, които живеят и работят в чужбина, но тази година са се завърнали в страната и търсят възможност да инвестират парите си, казва Елена Унджиева, оценител в агенция за недвижими имоти.