Най-известният луксозен хотел в Северна Корея грейва след пълна промяна на някои от частите му. Сградата отвори врати отново след преобразяване, което направи съоръжението по-модерно от съветския стил, който имаше мястото, пише Bloomberg.

Хотелът "Koryo" е една от най-добре познатите забележителности в Пхенян със своите две кули близнаци, които се извисяват в центъра на столицата. Сградата беше затворена няколко месеца, докато се обновяваха първите три етажи. Стаите, в които се настаняват гостите на хотела, обаче остават непокътнати.

Хората, които влизат в сградата, вече биват посрещани от по-светла обстановка, която е в крак с времето. Гледката е рязък контраст с предишния вид на лобито на хотела.

Сградата е построена през 1985 година според указания от "вечния президент" на Северна Корея Ким Ир Сен. Идеята на тогавашния държавен глава е била хотелът да се превърне в символ на силата и модерността на страната.

"Koryo" е и популярно място за общуване между местния елит, чуждестранни бизнесмени, дипломати и други личности, които могат да си позволят да покрият сравнително високите разходи по пребиваването в хотела. Едно капучино в лобито му струва около 7 долара. А парите, които трябва да се похарчат за една нощувка в най-евтините стаи, варират от 100 до 120 долара.

През 2015 година голям пожар обхвана горните на хотела етажи, въпреки че и до днес не е разкрита информация относно пораженията, както и други факти окото случката.

Със своите 43 етажа сградата отдавна е засенчена от височината на няколко други хотела в града, сред които 47-етажният Yanggakdo и 105-етажният Ryugyong, чиято конструкция напомня на пирамида.

Всъщност 105-етажният хотел е в процес на изграждане от десетилетия и никога не е отварял вратите си за гости.