Не един, а цели два изтребителя от шесто поколение в момента се разработват в САЩ, като конкурентните проекти може да бъдат демонстрирани съвсем скоро, пише Popular Mechanics.

Lockheed Martin и Northrop Grumman се целият с машините си както в конкурса на военновъздушните сили, така и в този на флота. Техните самолети се очаква да демонстрират способности без аналог в целия свят. Всъщност, възможно е и вече да ги демонстрират - с преминаващи тайни изпитания прототипи.

Контекст: Изтребителите от шесто поколение са с много по-големи възможности даже от актуалните F-22 Raptor и F-35 Lightning II. Те ще комбинират висока маневреност, голям радиус на действие и мощно въоръжение за борба с въздушни, наземни и морски цели. Освен това, тези изтребители се очаква да водят бой рамо до рамо с въоръжени дронове.

Немалко експерти са на мнение, че това ще са едни от последните пилотирани изтребители.

Изтребители чудо: какво могат американските F-35

Изтребители чудо: какво могат американските F-35

Тези самолети са най-скъпият военен проект на САЩ

Детайли: Повече знаем за програмата за въздушно превъзходство от ново поколение (NGAD) на ВВС на САЩ. Тя цели да създаде заместник на F-22 и F-15C, които защитават небето над Щатите, както и важни обекти на територията на техните съюзници. Поръчката ще е за минимум 200 изтребителя на цена до 300 млн. долара бройката.

Още през 2020 г. тогавашният зам.-секретар по въпросите на въздушните сили Уил Ропър заяви, че прототипен самолет по програмата е бил построен и даже е направил първия си полет в рамките на само година, като обаче той не даде никакви подробности.

Доста по-малко се знае за флотската програма, като обаче според Popular Mechanics вероятно нейният акцент ще е повече към задачите "въздух - въздух", докато ВВС настояват за по-широк спектър от възможности.

Американските ВВС обявиха конкурс за нов изтребител

Американските ВВС обявиха конкурс за нов изтребител

Бойната машина ще замести F-22

При всяко положение, това са първите американски изтребители, чиято разработка е изцяло след края на Студената война. F-22 започва своя "живот" като отговор на съветските МиГ-29 и Су-27, а програмата на F-35 събира в себе си различни по предназначение разработки с корени от 80-те.

Предпремиерно: Lockheed Martin в няколко публикации в социалните мрежи явно намекват, че работят по нов самолет. В една от тях е показан разузнавателният самолет от времето на Студената война SR-71 Blackbird, заедно с текст, в който се отбелязва, че "това е най-бързият самолет, чието съществуване е официално признато".

Преди дни легендарното конструкторско бюро на компанията Skunk Works публикува история в Instagram със силуетите на някои от своите най-известни "рожби" - споменатият вече SR-71, F-117, F-22, F-35 и... непознат до момента дизайн на самолет.

Снимка 625970

Northrop Grumman на свой ред в серия промоционални видеа небрежно показват непознат до момента футуристично изглеждащ боен самолет.

Снимка 625971

Даже и машините да нямат общо с реалните разработки, появата им в официалните социални канали на самолетостроителите показва, че дизайнът е най-малкото съгласуван с инженерните екипи.

От друга страна: И F-22, и F-35 безспорно са сред най-добрите бойни самолети в света, но и при двете машини целият процес на изпитания, производство и приемане на въоръжение не беше никак безпроблемен. Изтребителите са изключително скъпи, а някои от техните "детски болести" струваха още милиони долари.

Десетки чисто нови изтребители F-35 стоят "на трупчета" в САЩ

Десетки чисто нови изтребители F-35 стоят "на трупчета" в САЩ

Чехия върви към покупка на две ескадрили от бойните самолети

Новите самолети от шесто поколение ще са още по-скъпи, още по-сложни и, което е най-важното, ще полетят в значително по-несигурно време.