Учудващо или не, САЩ бяха обявени за най-добрата страна в света за пътуване и туризъм през 2024-а година. Според Световния икономически форум, класирането се определя от широк набор от критерии, включително инфраструктура, природни ресурси, устойчивост, наличие на работна ръка и конкурентни цени.

И все пак, Европа е по-големият победител в новата класация. Цели шест от първите десет държави в списъка са в Европа, като Испания е на най-висока позиция. Докладът нарича континента "устойчива дестинация със силни вътрешнорегионални пътнически потоци" и му дава високи оценки за влакова свързаност. Има и точки за наличието на силни икономики, добрата позиция на еврото и британската лира и вероятността европейците да пътуват повече - което от своя страна означава харчене на пари.

Китайската провинция, която през 2023-а получи над $25 млрд. приходи от туризъм, основно от круизи

Китайската провинция, която през 2023-а получи над $25 млрд. приходи от туризъм, основно от круизи

Властите възнамеряват да превърнат Хайнан в "международен център на туризма и потреблението

Не е изненадващо, че Франция има висок резултат, заемайки четвърта позиция в общото класиране. Страната знае, че очите на света гледат към нея преди летните олимпийски игри в Париж.

Снимка 662396

Източник: GettyImages

През 2024 г. се очаква растежът на световния туризъм да бъде подсилен от продължаващото задоволяване на задържаното търсене и растежа на основните азиатски пазари, след като ограниченията за пътуване бяха премахнати след забавяне в сравнение с други региони.

Снимка 655214

Източник: iStock

Колкото до Азия, тази година очакванията са растежът на световния туризъм да бъде подсилен от продължаващото задоволяване на задържаното търсене и от ръста именно на основните азиатски пазари, след като ограниченията за пътуване там бяха премахнати след доста дълго забавяне в сравнение с други региони по света.

Япония, страната, която попада на трето място тази година и която преживява бум на туризма след повторното отваряне след пандемията е магнит за туристи. Повече от три милиона чуждестранни туристи на месец са посетили страната само през и април 2024-а година, като се очаква още повече души да я посетят през предстоящите летни месеци.

Пълни чартъри с мексикански туристи в България: Какво ги привлече у нас

Пълни чартъри с мексикански туристи в България: Какво ги привлече у нас

Броят на руснаците намалява все повече, но пък мястото им заемат други пътешественици