Испания се свързва със слънце, футбол, хубава храна , а отскоро и с яхти.

Иберийската страна отбеляза рекорден месец по привличане на най-много яхти край крайбрежието си през април.

30 допълнителни яхти са съобщили за позициите си до Иберийския полуостров този месец, което поставя Испания на второ място след Италия като най-привлекателна дестинация за луксозните морски лодки, пише Bloomberg. След тях се нареждат Франция и Гърция, а лидер е САЩ.

Част от причината за това, а вероятно и предпоставка, която ще доведе до още яхти край Испания е шоуто MYBA Charter Show 2019. То е ежегодно яхт събитие, което събира най-луксозните модели и любителите на яхти. Тазгодишното издание ще бъде в Барселона в края на месеца.

Пристанището OneOcean Port Vell, което е било строено за Олимпийските игри през 1992 година ще бъде домакин на събитието. Очаква се в него да се включат поне 50 яхти по-късно през месеца. Организаторите казват, че миналата година средната седмична харта за участниците е струвала 229 300 евро.

Единственият представител извън европейските страни на по-предни позиции в класацията са Бахамските острови. Те се нареждат на шестото място, като са месец април са привлекли 45 яхти. Там обаче има най-много нови яхти - 56 процента от общо всички.

Очаква се броят на луксозните придобивки по крайбрежията на Испания и Италия да се увеличава, тъй като средиземноморският сезон тепърва започва.