След изборите стана ясно, че девет партии имат правото да получават общо 20 милиона лева годишно субсидия, или по 8 лева на глас. Сумата се определя в държавния бюджет според закона за политическите партии. С това обаче могат да се правят политически спекулации, на каквито сме ставали свидетели в предишни години - под политически натиск да се свали партийната субсидия и да се окаже, че някои партии дължат пари. Това коментира финансовият анализатор Петър Илиев в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Подобно предложение има от партията "Има такъв народ". "Това е безумие, тъй като държавното субсидиране е разпространено в почти всички държави ЕС с малки изключения. Партиите получават субсидия, за да могат да имат партийни структури, администрация, да се провеждат разяснителни кампании, да се участва в избори, без да са зависими от бизнеса", казва Илиев.

У нас партиите има три източника на финансиране - от субсидия, дарения и от членски внос.

"Този от субсидията формира до 80 на сто от приходите си. Освен това не знаем дали моделът без държавна субсидия работи, защото откакто е приет законът за политическите партии през 2005 винаги е имало. Въпросът е дали начинът, по който се формират тези пари е справедлив", коментира той.

По думите му когато за пръв път през 2006 година се въвежда този принцип, той е бил по-справедлив. Тогава е заложено 1% от минималната работна заплата.

"Това е един обективен показател дали партиите са си свършили работата. Този принцип се прилага до 2011 година, като 2009 става 5% от минималната работна заплата. След това се минава на фиксирана субсидия, което е манипулативно защото не отразява по никакъв начин дали политическите партии са си свършили работата или не" , заяви Илиев.

След като се взе решение да се намали субсидията от 12 на 8 лева на глас, на всички партии им се наложи да върнат субсидии, защото имаше грешки в изчислението. Вместо 12 лева им бяха дали над 14 лева на глас след грешка в изчисленията на Министерството на финансите, припомня експертът. Почти всички партии върнаха субсидиите.

"Добре би било да се върнем към стария начин на финансиране и да се запише в закона за политическите партии, че субсидията се формира на база 1% от минималната работна заплата или процент от БВП на глава от населението", казва той.

Според Илиев в България членският внос не може да сформира по-значително финансиране за партиите, но можем да вземем пример от немския модел, когато става въпрос за финансиране от дарения.

"До определен размер от направеното дарение дава възможност да се намалят данъчната основа, както за фирми така и за граждани и да се създаде механизъм за финансиране на т.нар. политически фондации", казва той.

До 18 000 лева на ден: Какви субсидии ще получават партиите след изборите?

До 18 000 лева на ден: Какви субсидии ще получават партиите след изборите?

9 партии получават държавна субсидия