Отворено банкиране е технологията, която превръща информацията ни по банковите сметки в нов вид валута. Това е технология, която превръща банките от институции в платформи, които обслужват по-добре клиентите си. Това обясни Галя Димитрова, която е управляващ партньор на компанията Iris Solutions в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

По думите й банката, която ни обслужва разполага с информация за това какви доходи постъпват по сметката, колко харчим, каква е нашата платежоспособност. При приемане на втората европейска директива за плащане, всички банки в Европа трябваше да публикуват публични интерфейси, които да дадат достъп до трети страни, доставчици на платежни услуги, които да достъпът тази платежна информация по банковите сметки и я предоставят на собствениците й.

"Третите страни са платежни институции, в България лицензирани от БНБ, в Европа от ЕЦБ. Това са регулирани институции с лиценз за извършване на open banking услуги. Те са две - доставка на информация по сметка и иницииране на плащане", заяви тя.

У нас имаме първите услуги за отворено банкиране и те са т.нар. събиране на всички банкови сметки в един електронен канал на банките. "Това дава възможност да "закачите" всички сметки от всички банки в един канал, каквото като физическо, така и като юридическо лице", казва тя.

Банковата тайна

При отвореното банкиране или при споделянето на информация, всичко става със съгласието на клиента, заявява тя.

"Едно от най-големите приложения на отвореното банкиране е директно плащане от банковата си сметка при пазаруване в интернет без посредник като Visa, Masterkard, PayPal", заяви тя.

По думите й най-развито е отвореното банкиране във Великобритания. "Всички публични платформи за плащане на банкови услуги на правителството, общините и всички е-платформи внедрява отвореното банкиране, защото много голяма част от възрастното население няма кредитни и дебитни карти", заяви тя.

През 2015 година българските банки трябваше да публикуват своите публични интерфейси за достъп до информация на банковите сметки. Всички български банки вече са го направили и някои от по-големите банки вече имат услуга агрегиране на сметки в електронните си канали, казва Димитрова.

"По голямо приложение на услугите намери финтех индустрията, като  развиха много успешни модели, като споделяне на информацията със счетоводител и доставчика на тази информация да я налее в системите, с които работи ръководството", заяви тя.

"Очаквам всички банки у нас да внедрят услугата на отворено банкиране. Много от тях ще внедрят плащането директно от банковата сметка".