Навярно не знаете какво е общото между Ричард Брансън и рапърът Джей Зи. Всъщност имат две общи неща: и двамата са изключително успешни милиардери и двамата не са завършили гимназия.

Двамата не са единствените милиардери, които нямат диплома за средно образование. Докато много видни днес богаташи стават милиардери, особено технологични титани като Марк Зукърбърг и Бил Гейтс, обикновено е напусналите гимназията по-рядко успяват да се вместят сред редиците на най-богатите хора в света. Но все пак се случва от време на време.

Ето петима от най-известните милиардери, които също са напуснали гимназия.

Джоу Кунфей - най-богатата жена за 2018 година, която сама е натрупала състояние напуска гимназията на 16 годишна възраст, за да работи във фабрика за лещи.

Тя ходи на уроци за счетоводители и спестява близо 20 000 хонконгски долара (около 2500 долара) и в крайна сметка отворя собствена компания, известна сега като Lens Technology, управлявана от нея и членовете на семейството ѝ.

Сега тя е главен изпълнителен директор на Lens Technology, която произвежда стъкла за марки като Apple, Samsung и Tesla. През 2015 г. компанията стана публична и делът на Джоу в бизнеса беше на стойност 7,2 милиарда долара.

Тя е споделяла, че е срещала много трудности и неуспехи като предприемач, но според нея ключът към успеха е да бъдеш упорит, особено в най-трудните моменти.

Още един милиардер в клуба на тези без диплома е испанецът Амансио Ортега. Той напуска училище на 14, за да започне да изпълнява поръчки за местните търговци.

Години по-късно Ортега основава търговската верига Zara в родната си Испания. Оттогава компанията се разширява в световен мащаб. Днес той е вторият най-богат човек в Европа (след председателя и главен изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно), със зашеметяващата стойност от 70,4 милиарда долара.

Няма как да пропуснем и Франсоа Пино, който е основател на луксозната група Kering. Пино напуска училище, когато е на 11 години, за да работи в дърводобивната фабрика на баща си.

Според Forbes Пино се е отказал от училище, защото връстниците му са се подигравали на неговия "беден произход". Днес той има нетна стойност от 33,2 милиарда долара, според изчисления на Forbes.

Известният рапър Джей Зи също не дава страхотен пример като напуска гимназия за професионално и техническо образование на Джордж Уестингхаус, която посещава.

Джей Зи стана първият милиардер в хип-хопа през юни 2019 г. Според Forbes, в момента има състояние от около 1 милиард долара. Състоянието му идва от дяловете му в различни марки алкохол, изкуство, недвижими имоти и в компании като Uber.

Кои са най-богатите хора във всяка страна по света? У нас има двама милиардери

Кои са най-богатите хора във всяка страна по света? У нас има двама милиардери

Съединените щати са една от страните с най-много милиардери

Въпреки че успя да постигне огромен успех след като напусна гимназията, рапърът насърчава хората да приемат сериозно образованието си.

Британският милиардер и собственик на космическата компания Virgin Orbit Ричард Брансън напуска гимназията, когато е само на 16 години.

Малко след като напуска училище Брансън основава първия си бизнес - той се занимава със студентско списание и в крайна сметка основава звукозаписна компания, която по-късно става музикален лейбъл Virgin Records.

Тя е един от най-младите милиардери в света, но все още спестява - и вие също трябва да го правите. Ето как

Тя е един от най-младите милиардери в света, но все още спестява - и вие също трябва да го правите. Ето как

Според множество финансисти е добре да имаме спестени пари за приблизително 3-6 месеца разходи

Космическата компания на Брансън обаче Virgin Orbit колабира само 15 месеца, след като стана публична с пазарна оценка от $3,7 милиарда. Корпорацията подаде документи за обявяване в несъстоятелност.