София получи награда за развитие на градския транспорт, съобщиха от общината. Наградата бе връчена на кмета Йорданка Фандъкова от Международната асоциация за градски транспорт (UITP). Столична община получи награда за проекта Интегриран градски транспорт в надпревара с градове от Централна и Източна Европа. Българската столица беше и сред 5-те номинирани в категорията "Политически усилия за развитие на градския транспорт" заедно с Лондон (Великобритания), Каталуния (Испания), Лагос (Нигерия), Карнатака (Индия).

Проектът за интегриран градски транспорт, с които София участва включва разширяването на метрото, въвеждането на интелигентна система за управление на трафика, изграждането на 600 електронни информационни табла на спирките, закупуването на 50 нови нископодови тролейбуса, изграждането на едно ново трамвайно трасе (от Семинарията до кв."Дървеница") и обновяването на трамвайната линия на бул. "България". Проектът ще бъде финализиран до 2013 година.

След приключването на проекта се очаква трайно да се повиши качеството на услугите на градския транспорт, както и да се увеличи броя на хората, ползващи този вид транспорт. Проектът заедно с разширяването на метрото възлиза приблизително на 550 000 000 евро