Инвестиции в размер на 2 млрд. лв. е наложително да бъдат направени в следващите пет години, за да може ВиК секторът да продължи да функционира сравнително нормално.

Това стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев при общественото обсъждане на състоянието на водоснабдителните дружества в България.

В момента състоянието на сектора е тежко, като има някои райони като Габрово, Севлиево и Добрич, където имаме дори режим на водата. Загубите във водопреносната мрежа също са огромни, като средно те са между 40 и 80%, а за района на София този дял е 50%.

Всичкото това налага крупни промени, които трябва да се извършват в сектора в това число - законодателни и стопански. Според последните разпоредби на законодателството в скоро време ВиК дружествата, които в момента са 62 трябва да бъдат окрупнени, да се създадат 28 - за всяка една административна област по едно.

Окрупняването се налага, защото е необходимо създаването на по-големи дружества, които по-лесно да привличат финансиране, което е необходимо за извършване на нови инвестиции.

Необходимостите в сектора са изграждането на нови язовири, предимно в Североизточна България, където водоснабдяването е най-затруднено, каза още Семерджиев и посочи такива водни съоръжения може да бъдат изградени в района на Габрово, както и в Добруджа.

Като цяло сумата, от която ВиК секторът има нужда е между 6 и 22 млрд. лв. В тази връзка МРРБ е заложило да бъда извършен анализ от Световната банка на потребностите на целия ВиК сектор в България. Освен това от ДКЕВР са предложили на Министерството на икономиката да направи законодателни промени, с които ВиК дружествата да минат на лицензионен режим.