За гърците Великобритания се превърна в „Обетованата земя", предлагаща изобилие от възможности за работа.

Южната ни съседка от доста време вече страда от изтичането на мозъци, но скорошните икономически разгроми, които бяха съпроводени от контрол върху капитала и почти доведоха до изхвърлянето на държавата от еврозоната, увеличиха още повече темпото на изтичане на човешки капитал.

Посоката на пътуването: на запад, през континентална Европа и Ла Манш, пише Bloomberg.

Предоставените данни от британския сайт за обяви за работа - cv-library.co.uk, показват, че посещенията на уебсайта от гръцки работници миналата седмица да се покачили повече от два пъти спрямо миналата година.

Трафикът от Гърция е най-високият за всички времена. На база на седмичните темпове на растеж, от CV-library очакват общият брой от юни до юли на гръцките граждани, които търсят работа във Великобритания чрез техния сайт, да се удвои.

Ръстът на посетителския трафик съвпада със затварянето на банките от правителството и обявяването на ограничения на сумите, които гърците могат да теглят всеки ден.

Преди тази вълна търсещите работа на Острова гърци бяха колкото тези от Португалия, която също е получавала спасителен заем, и наполовина по-малко от Франция. Сега обаче гърците надминават и двете държави. Все пак трябва да се има предвид, че населението на Франция е над шест пъти повече от гръцкото.