Председателят на управителния съвет и старши вицепрезидент на руската банка Росбанк Владимир Голубков бе задържан по подозрение за незаконно възнаграждение в размер на 1,5 милиона долара.

Това съобщиха Газета.ру и ИТАР-ТАСС, цитирайки съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия. Росбанк е подразделение на френската банка Сосиете женерал (Societe Generale), посочва Ройтерс. Банката е отказала да коментира.

Според данни на вътрешното министерство председателят на управителния съвет е поискал 1,5 милиона долара от представител на търговска организация, за да бъде удължен договор за кредит, както и да бъде сключено допълнително споразумение за по-ниска лихва и по-малка сума на месечната вноска, предаде БТА.

Предприемачът се обърнал към Главно управление за икономическа безопасност и противодействие на корупцията (ГУЭБиПК) към вътрешното министерство, което е извършило ареста. При операция на сътрудници на ГУЭБиПК е установен фактът, че старшият вицепрезидент на банката е получил част от исканата сума или 5 милиона рубли (около 160 000 долара - бел. ред.), уточнява ИТАР-ТАСС.