Обявените от Piraeus Bank (Банка Пиреос) резултати за 2023 г. и публикуването на бизнес плана за следващите три години, който предвижда рекордни печалби от 1 млрд. евро годишно за периода 2024-2026 г., са ключови аргументи в полза на пълното освобождаване от състояние от заемодателя, където гръцкият фонд за спасяване на банки контролира 27 на сто.

Високата рентабилност проправя пътя за изплащане на дивидент от 25% върху печалбите за 2024 г. и 50% годишно през 2025-26 г., перспектива, която подхранва интереса на инвеститорите и "улеснява", според оценките, продажбата на целия дял от 27%, пише Kathimerini.

Решения за точния процент, както и за продажната цена се очакват през уикенда преди началото на публичното предлагане, което ще започне, доста неочаквано - в понеделник (4 март), за да бъде затворена книгата с оферти в рамките на първата седмица на следващия месец.

Цената на предлагане със сигурност ще е отстъпка спрямо затварянето на акциите в петък, 1 март, но ценовият диапазон е това, което също ще определи търсенето на инвеститорите, като интересът се очаква да бъде голям след високите цели за печалби и разпределението на дивидентите, определени от ръководството в новия бизнес план, обявен миналата седмица.

ЕЦБ глоби Piraeus Bank S.A. с €5 милиона

ЕЦБ глоби Piraeus Bank S.A. с €5 милиона

Заради нарушаване на капиталовите разпоредби

Гръцката "Банка Пиреос" стъпва на българския пазар през 1993 г. През 2005 г., прилагайки стратегията си за разширяване в Югоизточна Европа и на източно средиземноморските пазари, Финансова Група Пиреос подписва договор за придобиване на "Евробанк България", като юридическото сливане между двете банкови институции приключва през март 2006 г.

След оперативното обединение на Пощенска банка и Банка Пиреос, Банка Пиреос е закрита на 18 ноември 2019.

До края на месеца става ясно кой е купувачът на Piraeus Bank в България

До края на месеца става ясно кой е купувачът на Piraeus Bank в България

В следващите седмици ръководството на банката ще разгледа офертите на кандидатите