До края на юни месец трябва да стане ясен купувачът на българското подразделение на гръцката Piraeus Bank. В следващите седмици ръководството на финансовата институция ще разгледа офертите на кандидатите и окончателното решение се очаква да дойде в края на месеца, съобщава местното издание Kathimerini.

Според информацията, ако всички необходими разрешения от страна на институциите бъдат получени, транзакцията може да завърши в началото на 2019 година.

Във вторник се появи информация, че петима участници имат интерес към закупуването на Piraeus Bank в България. Тогава стана ясно, че четирима от тях са от нашата страна, а петият е друга гръцка банка - Eurobank, която у нас държи "Пощенска банка".

Пет оферти за "Пиреос" в България

Пет оферти за "Пиреос" в България

Кои са кандидатите?

Продажбата на бизнеса на най-големите финансови институции по актви в южната ни съседка е част от ангажиментите към освобождаване на активите й в Източна Европа и преструктуриране на бизнеса й.

Kathimerini посочва, че дъщерното дружество на Piraeus у нас не е много голямо, като има 75 клона и активи от 1,5 милиарда евро. В същото време присъствието на Eurobank е доста сериозно, като през 2015 година тя придоби бизнеса на Alpha Bank в страната.

В момента банката има 174 клона и 10 бизнес центъра в България. Депозитите й са в размер на 3,2 милиарда евро, а отпуснатите кредити са 2,5 милиарда евро. Общо активите на Eurobank на българския пазар са в размер на 3,7 милиарда евро.

"Ако Eurobank вземе бизнесът на Piraeus в България, "Пощенска банка" ще се нареди сред трите най-големи кредитори в страната", твърдят от Kathimerini.

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Това потвърди изпълнителният директор на банката

Точно преди година излезе информация, че Piraeus Bank, която е най-голямата по активи в Гърция, обмисля да продаде бизнеса си на Балканите и някои други свои активи с цел да намали портфолиото си от лоши кредити.

Piraeus Bank все още не може да се справи с проблемния си кредитен портфейл, като състоянието на финансовата институция се влоши след задълбочаването на рецесията в Гърция, довела до рекордно висока безработица в страната.

Piraeus Bank продава част от бизнеса си на Балканите за 61 милиона евро

Piraeus Bank продава част от бизнеса си на Балканите за 61 милиона евро

Купувач е сръбската Direktna Banka

През октомври финансовата институция пристъпи към първата продажба като се раздели с бизнеса си в Сърбия. Местното й подразделение беше продадено на Direktna Banka за 61 милиона евро. Два месеца по-късно бизнесът й в Румъния беше купен от инвестиционната компания J.C. Flowers & Co за неопределена сума.

Освен в България банката има още дъщерно дружество в Албания.