През септември ще влезе в експлоатация строящият се нов затвор в Самораново, обяви пред медиите директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Ивайло Йорданов.

Това е първият нов обект за лишаване на свобода у нас от 60 години насам, като проектът на стойност 42 млн. лева е финансиран по Норвежкия финансов механизъм и носи редица иновации.

Ето как изглежда най-хуманният и луксозен затвор в света

Ето как изглежда най-хуманният и луксозен затвор в света

Всяка килия има телевизор с плосък екран, самостоятелен душ и пухкави бели кърпи

Общо 400 лишени от свобода с по-дълги присъди ще изтърпяват наказанията си в условия без традиционните решетки - с много открити пространства, работилници, библиотека и т.н. За сигурността ще се грижи модерна охранителна система, а за идващите на посещения близки ще има хотелска част.

Към затвора се изгражда и обучителен център на ГДИН.

"Условията в местата за лишаване от свобода са изключително важни както за служители, така и за обществото. Никой не е застрахован, че може да попадне там. Ролята ни е да работим с постъпилите в затвора и да ги подготвим за живота на свобода, за да могат да се влеят в обществото, да станат различни хора и да не допускат повече грешки", коментира Йорданов, цитиран от БТА.