Строго охраняваният затвор Halden в столицата на Норвегия Осло мирише на прясно сварено кафе. Той е вторият по големина затвор в скандинавската държава и е с капацитет от 252-ма затворници, сред които убийци, сексуални перстъпници и наркотрафиканти.

Това място обаче не прилича много на затвор, а по-скоро на луксозна почивна станция, разположена сред музеи на модерното изкуство. И за разлика от повечето затвори по света, тук насилие почти никога няма, пише The Guardian.

Престъпниците са разпеделени в луксозно обзаведени килии от по 11 квадратни метра. Всяка от тях душ и тоалетна

Килиите разполагат с поръчково легло, бюро и с плазмен телевизор. Всяка затворническа стая има малък хладилник и микровълнова печка. Разполагат с пълен достъп до интернет.

Снимка 609682

Източник: Halden Prison

Прозорецът е голям и пуска много светлина. На него няма решетки, защото това щяло да депресира задържаните. Всеки осем килии имат собствена дневна и кухня. Там затворниците се събират, за да се забавляват.

За да не тревожат допълнително престъпниците, надзирателите не носят оръжие. Нямат дори палки

Всеки затворен има право на две посещения от по два часа два пъти седмично. В двора има и дървена хижа с две спални, където се дават 24-часови свиждания със семейства или интимни партньори.

2% от жителите на Салвадор са зад решетките. Направиха им най-големия затвор в света

2% от жителите на тази страна са зад решетките. Направиха им най-големия затвор в света

Капацитетът му е 40 000 души, но това значи, че побира няколко пъти повече

Всичко това може и да звучи странно на много хора, но логиката на Норвегия е такава - трябва да се отнасяш човешки дори с най-жестоките престъпници, защото така е по-вероятно те да се променят.

И наистина, статистиката показва, че почти никой от освободените затворници не извършват престъпления отново. В самия затвор агресията също е изключително рядко срещана.

През 2010 година Halden е избран сред най-красивите сгради в света за годината и е включен в надпреварата на World Architectural Festival Awards.