Съдът в Русия разреши ареста на ръководителя на едно от структурните подразделения на "Лукойл", Алексей Степанов, който е обвинен в корупционни престъпления, съобщи Интерфакс.

"Съдът уважи искането на органите за предварително разследване за избраната мярка за неотклонение на Алексей Степанов, ръководител на едно от структурните подразделения на "Лукойл", под формата на арест до 2 юни", съобщават от съда.

На Степанов е предявено обвинение по разпоредби на Наказателния кодекс на Руската федерация, свързани с "Даване на подкуп", във връзка с "Незаконно получаване и разгласяване на информация, представляваща търговска, данъчна или банкова тайна".

От съда уточняват, че в "Лукойл" Степанов заема длъжността, ръководил на Управлението за работа с митническите органи.

Руската петролна компания "Лукойл" обяви нетната си печалба за 2023-а

Руската петролна компания "Лукойл" обяви нетната си печалба за 2023-а

Кредитите на компанията също са доста големи

Руският съд изпрати под домашен арест и началника на отдела за денонощна техническа поддръжка на ИТ системите на петролната компания, Сергей Петрович. Същата мярка е постановена и за заместник-началника на митническия пункт за енергетика на Централната енергийна митница на Федералната митническа служба на Русия, Алексей Акимов.

Акимов и Петрович са обвинени в извършване на престъпления по частта от Наказателния кодекс на Руската федерация за "вземане на подкуп в особено големи размери", във връзка с "Незаконно получаване и разласяване на информация, представляваща търговска, данъчна или банкова тайна". Подробности относно обвиненията засега не се разкриват от съда.

В същото време, информиран източник уточнява пред Интерфакс, че обвиняемите по делото са били задържани на 3 април. Те са обвинени в извършване на корупционни престъпления от началото на миналата година, свързани като цяло с незаконно "получаване на данни за външнотърговската дейност на нефтопреработвателни организации, които данни представляват защитена от закона данъчна тайна".

Руският "Лукойл" ще купува ли петролна рафинерия в Казахстан?

Руският "Лукойл" ще купува ли петролна рафинерия в Казахстан?

Коментарът на министъра на енергетиката на Казахстан